Projektet heter Tidsam och drivs i samverkan mellan socialtjänsten i Piteå och den psykiatriska rehabiliteringsenheten vid Piteå sjukhus.
– Vi arbetar sida vid sida med psykiatrin för att förhindra att personer som nyligen fått sin diagnos hamnar i passivitet, säger Gunilla Granqvist, enhetschef vid socialtjänsten och projektledare för Tidsam.
– De allra flesta med psykossjukdom återhämtar sig mycket bra, en del helt, andra med vissa men som går att leva med, till exempel ökad stresskänslighet eller ljudkänslighet, säger Birgitta Perman, enhetschef vid psykiatriska rehabiliteringsenheten vid Piteå sjukhus.
Det är viktigt att börja arbeta direkt med personer som vill vara med i projektet för att inte hamna i passivitet.
– Metoden vi arbetar efter kallas för IPS-modellen (Individual Placement and Support) och har hög evidens, det vill säga den är en etablerad och framgångsrik metod för den här målgruppen, säger Gunilla Granqvist.
Sedan i maj arbetar Maria Lundgren, arbetsterapeut, och Sandra Bäckström, studie- och yrkesvägledare, i projektet.
En dag i veckan finns de på den psykiatriska rehabiliteringsenheten vid Piteå sjukhus för att möta deltagare och blivande deltagare i projektet.
– Vi arbetar direkt med individuella lösningar enligt IPS-modellen. Det betyder att vi inte kartlägger och arbetstränar en deltagare innan de kommer ut på en arbetsplats. Istället lyssnar vi in vad våra deltagare är intresserade av och bokar in studiebesök på arbetsplatser och företag med en gång. Kartläggningen arbetar vi med parallellt, berättar Maria Lundgren.
Man menar också att mottagandet har varit positivt både från deltagarna och hos företagen i Piteå.
– Att boka in ett studiebesök är mindre kravfyllt för både företagen och deltagarna. Att få till praktikplatser är nästa steg, och därefter en eventuell anställning, säger Sandra Bäckström och fortsätter:
– Redan nu går det riktigt bra, några är ute på praktik och andra söker jobb. Det är en jätterolig utveckling så tidigt i projektet.
En stor del av arbetet handlar om att bygga självförtroende och motivera deltagare.
– Vissa har inte så mycket livserfarenhet och har inte arbetat tidigare. Vi inom psykiatrin arbetar mycket med motivationen och blir en brygga över till projektet som pågår parallellt med terapin hos oss, säger enhetschefen Birgitta Perman.