Socialstyrelsen stoppar hans yrkeskarriär

STOPPAD. Holländaren Robert Otten har en kvalificerad utbildning som psykiatrisjuksköterska och drygt 15 års yrkeserfarenhet från bland annat ett universitetssjukhus i Schweiz.- Tyvärr får jag inte använda min kompetens i Norrbotten för att Socialstyrelsen vägrar ge mig svensk legitimation som sjuksköterska, säger han.

Piteå2006-12-06 00:00
När Robert Otten och hans sambo kom till Piteå 2003 var båda erbjudna arbete inom vuxenpsykiatrin vid Piteå älvdals sjukhus, han som specialutbildad psykiatrisjuksköterska, hon som ST-läkare.

Gedigen kompetens

Nu har hans sambo hunnit bli klar med sin specialistutbildning och jobbar som psykiatriker i Piteå.

- Själv är jag fortfarande arbetslös, trots att jag vet att min kompetens är efterfrågad. Min högsta önskan är att få börja jobba och använda mitt kunnande i patientarbetet tillsammans med övriga yrkeskategorier inom psykiatrin, säger Robert Otten.

- Problemet är att Socialstyrelsen anser att jag saknar behörighet för att få svensk legitimation som sjuksköterska. I tre års tid har mitt ärende dribblats fram och tillbaka.

Robert Otten är född i Holland 1965 och uppvuxen i Friesland. Som 20-åring valde han att gå en fyraårig utbildning till socialarbetare.

- Eftersom det var ont om jobb inom sociala sektorn när jag tog examen 1988 utbildade jag mig till sjuksköterska. 1989 påbörjade jag en 3,5-årig utbildning i Zuidlaren på psykiatriska kliniken Dennenoord, som då var en stor klinik med egen somatisk avdelning, akutpsykiatri, rehabilitering, psykoterapeutisk gruppbehandlingsavdelning, psykogeriatri och olika gruppboende.

- Efter utbildningen jobbade jag som psykiatrisjuksköterska i Holland och senare på en privatklinik i Schweiz. Under de drygt 15 år som jag ägnat mig åt yrket har jag också varit verksamhetschef vid universitetskliniken i Zürich, berättar han.

- Med tanke på min bakgrund känns det kränkande att Socialstyrelsen föreslår att jag ska söka jobb som förste skötare om jag nu absolut vill arbeta inom psykiatrin i Sverige. Enda vägen till att jag ska få behörighet som sjuksköterska är att jag börjar om från början och söker in på högskolan.

Känner sig maktlös

Till saken hör att specialistutbildningen som Robert Otten gick i Zuidlaren har upphört. Likaså motsvarande svenska sjuksköterskeutbildning med direktinriktning på psykiatrin. För att bli psykiatrisjuksköterska i Sverige i dag måste man först gå den grundläggande högskolekursen.

- Socialstyrelsen hänvisar sitt beslut att inte godkänna min utbildning till ett EU-direktiv om att man måste ha den allmänna sjuksköterskeexamen i grunden, trots att de inte praktiserar samma behörighetskrav på svenska sjuksköterskor som gått den tidigare direktutbildningen inom psykiatrin.

- Direktutbildade psykiatrisjuksköterskor från de nordiska länderna godkänns att jobba i Sverige, men inte jag. Enligt
Socialstyrelsen kan de inte bedöma min kompetens eftersom de inte har någon utbildning att jämföra den med. Det är oerhört frustrerande, jag känner mig helt maktlös, säger Robert Otten, som överklagat Socialstyrelsens beslut till Länsrätten i Stockholms län.

Avslag på överklagan

Allt Robert Otten begär är att hans utbildning ska jämföras ordentligt med den svenska sjuksköterskeutbildningen.

- Det är enda sättet att klargöra att jag faktiskt har de efterfrågade baskunskaperna inom såväl somatik som allmän hälso- och sjukvård.

Länsrätten har avslagit hans överklagan med hänvisning till Socialstyrelsens ställningstagande.

- Mycket märkligt. Enligt författningshandboken 2005, som reglerar skyddade yrkestitlar, kan man få legitimation som sjuksköterska när utbildningen påbörjats innan EU-avtalet trädde i kraft, men i mitt fall verkar Socialstyrelsen ha bestämt sig för att jag inte ska tillåtas utöva mitt yrke i Sverige, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om