Socialstyrelsen slår larm om stor läkarbrist
Det är brist på läkare och tandläkare i Sverige. Efterfrågan på barnmorskor och biomedicinska analytiker kommer också att öka visar Socialstyrelsens årliga rapport.
Camilla Brännström, verksamhetschef för Öjebyns vårdcentral, är nöjd med bemanningen som är mycket bättre än för ett år sedan.
Foto: Sanna Eriksson
- Även om det utbildas allt fler läkare är behovet fortfarande stort. Situationen ser olika ut regionalt. På vissa håll kan det vara väldigt svårt att rekrytera läkare, säger projektledaren Maria Enggren Zavisic.
Utländsk utbildning
Specialistläkare är det särskilt stor brist på. I flera landsting är det svårt att rekrytera specialister på ögonsjukdomar, röntgen, patologi och neurologi.
Det saknas också röntgensköterskor och specialistsjuksköterskor inom operation, psykiatri och intensivvård.
Andelen läkare med utländsk utbildning har ökat. År 2007 hade cirka 20 procent utbildat sig utomlands - oftast i något av de nordiska länderna, Tyskland eller Polen.
- Migrationen spelar en stor roll för tillgången på både läkare och tandläkare. De senaste åren har vi sett att allt fler svenskar som utbildat sig till läkare utomlands återvänder till Sverige. År 2008 valde närmare hundra personer att komma tillbaka, säger statistikern Hans Schwarz.
Socialstyrelsen lyfter särskilt fram situationen för biomedicinska analytiker. Enligt prognoser väntas en stor brist på den yrkesgruppen uppstå inom fem till tio år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!