Socialstyrelsen: Äldreboenden får inte begränsa besök

Besöksbegränsningar inom äldreomsorgen är inte tillåtet. På den punkten är Socialstyrelsen tydlig. Det är de boende själva som ska bestämma om och när de vill ta emot besök.

Enligt socialtjänstlagen är det de boende som själva ska bestämma över sina besök, när de ska ske och hur många som ska komma. Begränsningar är inte tillåtet utan samråd med de boende.

Enligt socialtjänstlagen är det de boende som själva ska bestämma över sina besök, när de ska ske och hur många som ska komma. Begränsningar är inte tillåtet utan samråd med de boende.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Piteå2020-10-02 15:30

I torsdag hävdes besöksförbudet på landets äldreboenden och det blev återigen möjligt för boende att ta emot besök. På äldreboendena har en rad nya rutiner införts för att motverka smittspridning. De vanligaste åtgärderna är tidsbokade besök och en begränsning av antalet besökare per boende.

Socialstyrelsen konstaterar nu att verksamheterna visserligen har ett ansvar för att förhindra smittspridning och skapa förutsättningar för att hålla avstånd och minska trängsel vid besök – men att det inte är förenligt med lagen att begränsa besöken för de boende, varken antalet besök de får ta emot eller antal personer som får komma på besök.

– När Socialstyrelsen föreskrifter kom innehöll de i stort sett inga överraskningar men de var tydliga med att det är de boende som har rätten att bestämma över sina besök, säger Magdalena Jonsson, chef för särskilt boende för äldre i Piteå.

Enligt socialtjänstlagen är en bostad i ett äldreboende att betrakta som den boendes hem och det är därför den boende själv som avgör om, när och vilka besök man vill ta emot. 

Eventuella begränsningar måste ske i samförstånd med de boende. Även om boendet erbjuder ett bokningssystem, kan verksamheten inte neka en boende att ta emot besök bara för att besöket inte är bokat i förväg. 

– Vårt mål är att besöken hålls till vissa tider då vi förstärkt med personal för att kunna ta emot besökare och följa dem till de boendes lägenheter. Men vill en boende ha besök utanför detta kan man alltid kommunicera med enhetschefen om andra tider, säger Magdalena Jonsson.

I ett läge när smittspridningen ökar, även i Piteå, vill man att öppnandet av boendena sker på ett säkert sätt.

– Vi vill att besök bokas in så alla kan följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att undvika trängsel och att hålla avstånd.

Att man maximerat antal besökare till två personer åt gången har mötts av en del funderingar hos anhöriga, berättar Magdalena Jonsson.

– Men vi försöker vara pragmatiska och föra en dialog, är man fler kan man dela upp sig två och två, en annan lösning kan vara att träffas i en samlingssal eller liknande. Det här handlar ju mycket om ett individuellt ansvarstagande också, att alla tar ansvar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!