Socialsekreterare riskerar ohälsa

Det finns stora brister i arbetsmiljön för socialsekreterarna inom enheten Stöd till försörjning. Det konstaterar Arbetsmiljöverket som överväger att ställa flera krav på socialtjänsten.

Socialsekreterarna som arbetar med försörjningsstöd har slagit larm om dålig arbetsmiljö under lång tid. Nu sätter Arbetsmiljöverket ned foten.

Socialsekreterarna som arbetar med försörjningsstöd har slagit larm om dålig arbetsmiljö under lång tid. Nu sätter Arbetsmiljöverket ned foten.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2018-11-01 20:00

Den 14 maj 2018 begärde det lokala skyddsombudet och huvudskyddsombudet att Arbetsmiljöverket ska meddela ett föreläggande eller förbud mot socialtjänsten i Piteå kommun angående brister i arbetsmiljön för socialsekreterarna inom enheten Stöd till försörjning.

Skyddsombuden krävde att arbetsgivaren lyssnar på personalens problembeskrivningar, snarast lyfter bort nya arbetsuppgifter från gruppen och sätter igång att åtgärda bristerna som framkommit i undersökningen av konsulterna från Age Management i Sverige AB, AMSAB.

Efter anmälan genomförde Arbetsmiljöverket ett inspektionsbesök vid enheten den 30 maj 2018. Där framkom ett stort antal brister – samma brister som AMSAB slog larm om i sin rapport.

”Vid genomförd inspektionen framkom att det finns obearbetade konflikter och samarbetsproblem som medför en negativ inverkan på kommunikation samt stöd och förtroende mellan chefspersoner och socialsekreterare”, skriver Arbetsmiljöverket.

Tillsynsmyndigheten konstaterar också att arbetsbelastningen på enheten är hög och att flera socialsekreterare har slutat på grund av arbetssituationen. Det i sin tur har medfört ökad belastning på de som är kvar vilket lett till stressupplevelser och frustration samt upplevelser av otillräcklighet.

”Arbetsmiljöverket bedömer att dessa förhållanden kan medföra sådana psykiska påfrestningar att det finns risker för utvecklande av ohälsa”.

På punkt efter punkt slår Arbetsmiljöverket ned på arbetsmiljön. Rutinerna för rehabilitering är inte tillräckligt tydliga och oklarheter om när de ska tillämpas har skapat misstroende och oro. Det framkommer att det är oklart för socialsekreterarna vem av cheferna som gör vad när det gäller arbetsmiljön. Det finns också en otydlig ansvarsfördelning mellan enhetschef och verksamhetsområdeschef.

”Detta uppgavs medföra oro och otydlighet bland arbetstagarna. Denna oklarhet kan enligt vår bedömning bidra till uppkomst av konflikter vid enheten”.

PT har tidigare berättat att berörda chefer inom socialtjänsten inte känner igen sig i skyddsombudens beskrivning. Vid inspektionen framkom också att företrädare för arbetsgivaren och socialsekreterarna vid Stöd till försörjning inte delar samma ”bild” om både förekomst och orsaker till de arbetsmiljöproblem som finns vid enheten. Därför anser Arbetsmiljöverket att Piteå kommun måste anlita en ”neutral” utomstående resurs för att hitta lösningar med sina anställda.

”Vi bedömer att ni inte själva har den kompetens som behövs för att finna de åtgärder som behövs för att kunna hantera och komma ur den rådande situationen.”

Med anledning av bristerna skriver Arbetsmiljöverket att man överväger att ställa en rad krav som enheten för Stöd till försörjning ska genomföra senast den 1 mars 2019. Piteå kommun ska dock först få lämna synpunkter på kraven senast den 15 november innan det blir aktuellt med ett föreläggande med eventuellt vitesbelopp.

PT har varit i kontakt med verksamhetsområdeschefen Thomas Utterström och avdelningschefen Tomas Backeström som hänvisar frågan uppåt i organisationen.

– Vi håller på att behandla svaret och vi är mån om en bra dialog på alla sätt med Arbetsmiljöverket. Det här är en fråga som vi tar på största allvar, det gäller arbetsmiljöfrågor generellt i hela förvaltningen, säger Fredrik Sjömark, socialchef på Piteå kommun.

Han kan inte säga när Piteå kommun kommer att åtgärda bristerna enligt den handlingsplan som AMSAB tagit fram.

– Den uppdatering jag har fått är att vi jobbar väldigt intensivt med den här handlingsplanen. Den ligger till grund för ett väldigt långsiktigt och seriöst arbete, där en rad aktiviteter redan har genomförts och där andra sker löpande. Det finns en planering hur det här ska ske över tid.

Långvariga problem

I maj 2017 genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion vid enheten Stöd till försörjning. Redan då framkom att det fanns samarbetsproblem och obearbetade konflikter mellan chefer och socialsekreterare vid enheten. Denna situation hade enligt Arbetsmiljöverkets bedömning medfört en negativ inverkan på kommunikation, stöd och ledning samt förtroende mellan chefer och socialsekreterare.

Med anledning av det ställde Arbetsmiljöverket krav att Piteå kommun skulle anlita en utomstående resurs som skulle undersöka bakomliggande orsaker till situation. Syftet var att sedan vidta de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa hos arbetstagarna. Utifrån kraven anlitade kommunen AMSAB och även Previa som utomstående resurs. I juni 2018 var AMSAB klar med sin rapport som visade på flera brister som behövde åtgärdas.

Källa. Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!