Socialnämnden har hittills gått back drygt 40 miljoner

Till och med oktober har socialnämnden i Piteå gjort ett minusresultat på 40,2 miljoner kronor. Orsaken är att socialtjänsten har fortsatt svårt att hitta personal inom vård- och omsorgsverksamheterna, vilket leder till höga kostnader.

Sven-Gösta Pettersson (S), ordförande i socialnämnden och socialchefen Eva Börjesson Öman hade önskat att sommarkostnaderna skulle minskat ytterligare. (Arkivbild)

Sven-Gösta Pettersson (S), ordförande i socialnämnden och socialchefen Eva Börjesson Öman hade önskat att sommarkostnaderna skulle minskat ytterligare. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2023-10-27 05:20

Dessutom har verksamheterna ökade kostnader för placeringar både gällande barn och vuxenmissbruk och en fortsatt hög prisnivå på övriga kostnader, exempelvis drivmedel. På onsdagen godkände socialnämnden delårsbokslutet som är ett minusresultat på 40,2 miljoner kronor.

– Det är ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge och vi måste göra inbromsningar där det går, men jag ser inte att kortsiktiga lösningar som att dra in på personalförmåner som exempelvis arbetskläder, arbetsskor eller kaffe är den väg vi ska gå, säger Sven-Gösta Pettersson (S), socialnämndens ordförande i Piteå kommun, och fortsätter:

– Vi behöver fortsätta fokusera på vårt förebyggande och främjande arbete och utveckla det för att på lång sikt se ett minskat behov av insatser från socialtjänsten och därmed en bättre kostnadsutveckling.

undefined
"Det är ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge", kostaterar Sven-Gösta Pettersson (S), socialnämndens ordförande. (Arkivbild)

Socialtjänstens sommarkostnader uppgick till 21 miljoner kronor, vilket är drygt en miljon kronor lägre än förra sommaren 2022. Socialnämndens tidigare helårsprognos på minus 45,3 miljoner kronor ligger fortsatt kvar. 

– Vi hade en förhoppning om att sommarens kostnader skulle minska mer jämfört med förra året eftersom verksamheterna har arbetat intensivt med sommarplaneringen och introduktion av nya medarbetare, säger Eva Börjesson Öman, socialchef i Piteå kommun, och fortsätter:

– Tyvärr, trots att vi låg bättre till på vikariesidan i år, har vår ordinariepersonal fått arbeta mycket övertid i sommar och vi har behövt anställa bemanningspersonal inom hälso- och sjukvård. Det har i hög grad påverkat kostnaderna.

Socialnämnden beslutade, efter samverkan med fastighets- och servicenämnden, att lämna uppdrag till verksamheten att vidareutveckla grundmodellen för pedagogiska måltider och vid lämplig tidpunkt avveckla pedagogiska portioner. I dag beställs pedagogiska portioner till sex särskilda boenden för äldre med demensavdelningar till en kostnad på cirka 800 000 kronor per år.

– De pedagogiska måltiderna är i sig inte beroende av att köpa in hela portioner till personalen. Det viktigaste är att den personal som sitter med vid bordet har något av samma mat på sin tallrik som de boende äter. Syftet är att skapa ett lugn i måltidssituationen för de boende som annars blir stressade av en tom tallrik, säger Eva Börjesson Öman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!