Socialnämnden går back med 25 miljoner

Dyr institutionsvård och minusresultat för äldreomsorgen. Socialnämnden i Piteå kommun blöder ekonomiskt – i fjol gick verksamheten back 25 miljoner kronor.

Underskott. Äldreomsorgen i Piteå kommun visar röda siffror. Något som bland annat beror på att allt fler nyttjar hem­tjänsten. (Arkivbild)

Underskott. Äldreomsorgen i Piteå kommun visar röda siffror. Något som bland annat beror på att allt fler nyttjar hem­tjänsten. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-02-21 05:00

– Vår budget behöver vara större för att vi ska klara vårt uppdrag, säger Agnetha Eriksson (S), ordförande i nämnden.

Hon konstaterar att orsaken till det stora underskottet dels handlar om ökade kostnader för missbruksvården och dyra institutionsplatser, dels ökade kostnader för äldreomsorgen.

Något som i sin tur handlar om att allt fler nyttjar hemtjänsten och vårdkrävande äldre på vård- och omsorgsboendena samt hög sjukfrånvaro hos personalen.

– Det nya är att äldreomsorgen har röda siffror, men när vi tittar på och jämför med andra kommuner om vi varit för generösa i vår biståndsbedömning eller har för dyr hemtjänst så har vi inte det heller. Det är så att kunderna är fler än vad budgeten är, säger Agnetha Eriksson.

Inför 2015 års budget så äskade socialnämnden sju miljoner kronor extra för att klara av en förväntad större volym på hemsjukvård och hemtjänst.

– Men då fick vi inga pengar, samtidigt är biståndsbedömning en lagstyrd verksamhet, vi kan inte säga att ”du får ingen hjälp för vi har inga pengar” säger Agnetha Eriksson.

Att behovet av hemtjänst skulle öka, var dock något som kommunen förutspådde som en effekt av ”framtidens äldreomsorg” i Piteå som inneburit att platser på vård- och omsorgsboenden försvunnit till förmån för trygghetsboenden där dem som bor nyttjar hemtjänst.

År 2014 så överfördes också flera miljoner kronor till hemtjänsten från framtidens äldreomsorg.

– Men 2015 fanns inga pengar att lyfta in. Samtidigt är utvecklingen att allt fler äldre vårdas i hemmet. Piteå har gått från en ung kommun till att åldras, säger Eriksson.

Inom stöd och omsorg är det den dyra institutionsvården som kostar pengar. Agnetha Eriksson konstaterar att "staten sätter prislappen” och en institutionsplats kan kostar upp till 5 000-6 000 kronor per natt.

– De flesta vårdas inom öppenvården, men när man behöver gå in med ett tvång då kostar det pengar, säger Eriksson som även här konstaterar att ”budgeten är för liten”.

– Tittar man på andra kommuner så har vi inte en hög kostnad för institutionsvård, men vi har en för hög kostnad i förhållande till hur mycket vi har budgeterat. Men här finns det nog också en samsyn, att budgeten behöver förstärkas.

Hur ser budgeten ut i år?

– Den är redan spikad, så det är klart att det ställer till ett bekymmer, men vi försöker att titta på allt, vi vänder på varenda sten.

Socialnämnden har gått back med mellan 14 och sju miljoner kronor de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om