I kyrkovalet till Piteå församling kan Piteåborna rösta på Socialdemokraterna, Centerpartiet, och Sverigedemokraterna. Utöver dessa finns även tre nomineringsgrupper som marknadsför sig som partipolitiskt obundna, Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK), Posk och Levande kyrka i Piteå församling (LKIPF). Sven Ivar Lidström, förstanamn för Socialdemokraterna, tycker att partiflagget skapar en tydlighet gentemot väljarna.
– Jag tycker det är viktigt att väljarna vet vad de röstar på. Det torde vara allmänt känt vad Socialdemokraternas grundvärderingar är när det gäller människors lika värde, öppenhet, tolerans och liknande frågor, säger han.
Han har inga synpunkter på att andra nomineringsgrupper marknadsför sig som obundna men tycker att opolitiska listor kan försvåra för väljarkåren.
– Ställer man upp på en opolitisk lista så vet kanske inte väljarna riktigt vad gruppen står för. Man gör det svårt för väljarna. Om gruppen är ett etablerat politiskt parti så känner folk till grundvärderingarna.
LKIPF presenterar sig som partipolitiskt obundna trots att majoriteten av de listade namnen är aktivt engagerade inom politiska partier. Sven Ivar Lidström säger att han tror det är svårt att som politiskt aktiv person skilja på sitt politiska engagemang och sitt engagemang inom kyrkan.
– Jag tycker inte det låter så trovärdigt. Man är ju samma person oavsett om man har ett politiskt uppdrag i kommunen eller inom kyrkan.
Britta Lysholm sitter i kyrkofullmäktige för LKIPF. Nu kandiderar hon istället för Centerpartiet som är tillbaka i den lokala kyrkopolitiken efter några års frånvaro.
– LKIPF bildades när allianspartierna gick samman i en gemensam grupp. Då fanns inte tillräckligt intresse bland Centerpartiets medlemmar lokalt för att ställa upp med en egen lista. Nu är det ett annat läge inom partiet. Det finns en annan anda och många som är intresserade, säger hon.
LKIPF vill inte skylta med kandidaternas partibeteckningar men Britta Lysholm tycker det känns skönt att vara tillbaka i Centerpartiet, där hon också är politiskt aktiv.
– Det pratas mycket om att det inte ska bedrivas partipolitik i kyrkan men man är ju den man är. Det är väl inget att hymla med att man är centerpartist. Partietiketten kan också göra det lättare för väljare att veta vilka grundvärderingar de röstar på.