Piteå-Tidningen har i flera artiklar berättat om hur Piteå kommun beslutat att beröva dövblinda Evelina Lindberg hennes teckenspråkskunniga personliga stöd. Istället ska Evelina Lindberg få vanlig hemtjänst, som hon varken kan se, höra eller på annat sätt kommunicera med.
PT har i flera veckor försökt få svar från ansvariga politiker och chefer på Piteå kommun gällande hur man resonerat, men trots en fullmakt som ger kommunen rätt att diskutera Evelina Lindbergs fall vägrar Piteå kommun att svara på frågor om Evelinas situation. Socialchefen Eva Börjesson Öman är inget undantag och på frågan om hur hon anser Piteå kommuns beslut vara rimligt hänvisar hon till sekretess.
– Jag kommer inte att uttala mig om enskilda ärenden, säger hon.
HÖR HELA INTERVJUN:
OBS: Denna intervju har föregåtts av en diskussion där Eva Börjesson Öman slår fast att hon inte kommer att uttala sig i enskilda ärenden, trots att PT har en fullmakt som ger henne juridisk rätt att diskutera Evelina Lindbergs fall med PT:s reporter.
Evelina Lindbergs situation anses falla under socialtjänstlagen. Där kan läsas att "socialnämnden skall verka för att människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och att leva som andra". Eva Börjesson Öman vill inte svara på hur man anser att Evelina Lindbergs fall passar in på denna lagtext, utan hänvisar till generell myndighetsutövning med stöd i lagen.
– Jag uttalar mig inte om enskilda ärenden. Ur ett generellt perspektiv grundar sig våra biståndshandläggares bedömningar på de lagar, förordningar och den praxis som finns. Det är det som de som arbetar hos oss och med myndighetsutövning generellt har att förhålla sig till.
Sverige har ratificerat FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, där det slås fast att funktionsnedsatta har rätt till möjlighet att kommunicera. 2020 utropade sig Piteå kommun till mänsklig rättighets-kommun. På kommunens hemsida står att läsa att det "i kommunen pågår ett aktivt arbete pågår för att utveckla samhället till en plats där alla är lika mycket värda".
På frågan hur dövblindas situation i Piteå stämmer överens med kommunens ambitioner som mänsklig rättighetskommun säger Eva Börjesson Öman att mänskliga rättigheter redan skyddas i svensk lag.
– De mänskliga rättigheterna skyddas av svensk lag. Jag tänker att eftersom vi som kommun och vi som socialtjänst och socialnämnd följer svensk lagstiftning så lever vi också upp till de mänskliga rättigheterna.
Så när Piteå kommun utropade sig till mänsklig rättighets-kommun så menade man egentligen bara att man ska följa svensk lag? Det kan man väl ändå anta ska vara grundläggande?
– Piteå kommun har ett strategiskt arbete kring mänskliga rättigheter och jag tänker att det är en fråga jag gärna kan återkomma till.
Men det är ju också en fråga du kan svara på nu när vi pratar om situationen för dövblinda i Piteå? Jag förstår inte vad som är poängen för Piteå kommun att ha ett strategiskt arbete för mänskliga rättigheter om man ändå bara avser följa svensk lag? Det tror jag vi alla förutsätter att Piteå kommun gör ändå.
– Jag har inget annat svar än det jag gett dig, men vill du kan jag återkomma i frågan.
Frågan om Evelina Lindbergs rätt till personligt stöd har redan avgjorts i förvaltningsrätten, där tre nämndemän gav Evelina Lindberg rätt. Piteå kommun har valt att överklaga beslutet och driva processen vidare till kammarrätten. På frågan varför man gör det hänvisar Eva Börjesson Öman till rättssäkerhet.
– Rent generellt behöver man ibland få sina bedömningar prövade och säkerställa att man tänkt rättssäkert, och att det blir lika för alla. Ibland vill vi få våra frågor prövade en vända till.
Ni är ju en kommun, ni representerar det allmänna. I förvaltningsrätten har tre nämndemän från det allmänna tyckt att den här personen ska få personligt stöd. Kunde ni inte bara låtit det vara efter domen från förvaltningsrätten?
– Ibland väljer man att få ytterligare en tolkning. Det är för att vi i grunden vill följa lagstiftning och vara ännu mer träffsäkra.
Men tror du inte att det tolkas som att Piteå kommun driver domstolsprocesser mot utsatta människor? Det här är ju utsatta människor som ensamma står mot Piteå kommuns hela juridiska makt.
– Jag hoppas att man inte uppfattar det så.
Men hur ska man kunna uppfatta det på något annat sätt?
– Jag hoppas verkligen inte att man tolkar det på så sätt. Det handlar om att vi vill jobba så rättssäkert som möjligt.