Socialchefen fick halv årslön i fallskärm

Det framstod som att socialchefen Fredrik Sjömark sade upp sig. I verkligheten blev han arbetsbefriad ett halvår med full lön. "Vi gjorde ett bra avslut tillsammans", säger Fredrik Sjömark. Kommunchef Andreas Lind är nöjd med uppgörelsen.

"Det var jag som bestämde mig för att avsluta uppdraget", säger tidigare socialchefen Fredrik Sjömark som är nöjd med uppgörelsen som gav honom sex månaders arbetsbefrielse med lön. (Arkivbild)

"Det var jag som bestämde mig för att avsluta uppdraget", säger tidigare socialchefen Fredrik Sjömark som är nöjd med uppgörelsen som gav honom sex månaders arbetsbefrielse med lön. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2023-06-20 19:00

Det var i oktober 2021 som socialchefen Fredrik Sjömark meddelade att han lämnar sitt uppdrag på Piteå kommun. Socialnämndens ordförande Sven-Gösta Petterson (S) tyckte att beskedet var tråkigt och det framgick inte någonstans att det skulle röra sig om annat än en uppsägning på egen begäran.

– Fredrik har gjort ett fantastiskt arbete och jag beklagar att han slutar. Vi har haft ett fantastiskt samarbete vilket har varit nödvändigt med pandemin och det förändringsarbete vi har gjort, sa Sven-Gösta Pettersson.

Fredrik Sjömark, som inte ville säga vad han skulle göra framöver, sa att han hade tre månaders uppsägningstid.

– Jag har ingen så kallad fallskärm. Däremot har jag inte haft mycket semester de senaste tre åren vilket jag måste ta hänsyn till.

Handlingar som PT begärt ut visar att Fredrik Sjömarks inte sade upp sig själv. Den 22 november 2021 tecknade dåvarande socialchefen en överenskommelse med kommunchef Andreas Lind som innebär att han kvarstod i anställning till den 31 augusti 2022. 

Däremot behövde han inte arbeta från den 1 februari vilket innebär att Fredrik Sjömark med en månadslön på 83 850 kronor fick en fallskärm värd drygt 500 000 kronor.

– Det var inget annat än en vanlig överenskommelse. Vi slog våra kloka huvuden ihop om hur vi skulle kunna göra ett så bra avslut och så bra överlämnande till ny socialchef som möjligt och det här blev egentligen resultatet av det hela, säger Fredrik Sjömark som i dag återgått till en tjänst på Polismyndigheten där han arbetade innan han blev socialchef.

Fredrik Sjömark säger att det var han som bestämde sig för att avsluta uppdraget.

– Vi gjorde ett väldigt bra avslut tillsammans som skedde i samförstånd och god anda.

undefined
"Vi är nöjd med Fredriks tid som socialchef men vi var också överens om att det var dags för ett nytt ledarskap för att bära den nya socialtjänsten framåt", säger kommunchef Andreas Lind. (Arkivbild)

Kommunchef Andreas Lind säger att överenskommelsen kom till då det var dags för ett nytt ledarskap på socialtjänsten.

– Som socialchef drev Fredrik igenom en väldigt stor förändring av förvaltningen med fokus på ekonomi, personal och kvalité. Han gjorde det under en period som i väldigt hög utsträckning präglades av en väldigt betungande pandemi. Hösten 2021 började vi samtal och kom överens om att det var dags för ett nytt ledarskap för socialtjänsten för att kunna bära den nya socialtjänsten framåt. 

Han blev arbetsbefriad med lön i ett halvår är det en rimlig överenskommelse?

– Vi tyckte det var en rimlig överenskommelse från arbetsgivarens sida. Han hade väldigt mycket semester som löstes in som en delmängd i uppgörelsen. I det här fanns också utrymme för Fredrik att ställa upp och skola in en ny socialchef. Nu hade vi turen att det blev en intern rekrytering som dessutom hade jobbat väldigt nära Fredrik. Det visade sig inte behövas i den utsträckning som vi trodde men det kunde vi inte veta där och då, säger Andreas Lind.

Enligt kommunchefen avslutade Fredrik Sjömark sin tid som socialchef med att skriva slutrapporter om förändringsresan som socialtjänsten varit med om.

– Han hade en diger överlämning till mig kring socialtjänstens senaste år och vilka steg man tagit framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!