Sociala medier också en del av valrörelsen

Valstugor, flygblad och dörrknackning. Mötet med människor är viktiga delar i valrörelsen för alla partier. Men det handlar inte bara om att ses ansikte mot ansikte – sociala medier är också en stor mötesplats inför valet.

Folkpartisten Ann Stenlund är väldigt aktiv på sociala medier under valrörelsen.

Folkpartisten Ann Stenlund är väldigt aktiv på sociala medier under valrörelsen.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2014-08-27 18:00

Att vara ute och träffa människor är en viktig och vanlig del av valrörelsen för alla partier. På Stora Nolia hade de flesta etablerade partier en monter och samtalen med potentiella väljare var många. Dörrar knackas, flygblad delas ut, affischer sätts upp i nästan varenda korsning i varenda kommun. Nu står också valstugor uppställda på torg runt om i landet.

Men det finns en annan arena, en till möjlighet för samtal med väljare – sociala medier. På Facebook exempelvis duggar "kryssa mig-sidorna" tätt. Kandidater postar både vallöften och bilder från diverse aktiviteter de deltar i.

– Redan för fyra år sedan var sociala medier ganska stort men fler är medvetna om dess betydelse nu, säger Hannah Bergstedt (S), riksdagsledamotskandidat från Piteå.

"Som folk är mest"

Hon är själv aktiv i olika sociala medier. På Facebook har hon en politikersida och en privat. För henne är exempelvis Facebook ett sätt att visa på politikens vardag.

– Det är ett sätt att sänka tröskeln så att människor vågar ta kontakt med mig som politiker. Det finns en poäng med att det syns att politiker är som folk är mest, säger hon.

Bergstedt är mån om att inte bara visa det som är positivt.

– Jag skriver om både det som är bra och det som är dåligt.

Facebook har blivit ett sätt för de som kanske inte vågar ställa frågor på ett offentligt möte att kunna ställa den i alla fall.

Inte ersätta

Sociala medier är också ett sätt för människor att ta ställning utan att engagera sig på ett traditionellt sätt i ett parti.

– Det bygger ju på att folk engagerar sig och tar ställning.

Hannah Bergstedt tycker på inget sätt att sociala medier ska ersätta "traditionellt valarbete".

– Jag älskar att knacka dörr, det är min favoritsysselsättning under valrörelsen. Det är roligt med den omedelbara responsen.

Når många

Anne Stenlund, Folkpartiet, är också väldigt engagerad i sociala medier. Hon har en blogg och en egen sida på Facebook samt att hon sköter Folkpartiet i Piteås sida.

– Det är jätteviktigt att finnas på sociala medier, att satsa väldigt mycket på det är ett beslut vi tog tidigt, säger hon.

För henne är det ett komplement till övrigt valarbete.

– Man kan inte utesluta vare sig det ena eller andra. Mötena med väljarna är jätteviktigt.

– Alla kommer inte till valstugorna men många sitter och kollar Facebook. Man kommer ut till så många, säger Anne Stenlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om