Social foxtrot - dans med extra känsla

Illaluktande sporthallar, nervösa och svettiga handflator och ett monotont "höger, vänster, dubbel ...". Om det är din bild av foxtrot är det dags att tänka om - foxroten har utvecklats från en ganska stel styrdans till böljande intimitet.

Det finns olika knep för att inte bli yr när man snurrar. Ett är att fokusera på en fast punkt. Här övar deltagarna på att snurra sig fram över dansgolvet.

Det finns olika knep för att inte bli yr när man snurrar. Ett är att fokusera på en fast punkt. Här övar deltagarna på att snurra sig fram över dansgolvet.

Foto: Jessica Larsson Jessica Larsson

PITEÅ2010-03-27 06:00
Modern radiomusik spelas från en laptop i Hemlundalokalen på Nolia city konferens. Ett 70-tal människor dansar runt i lokalen.
Paren dansar tätt omslingrade, panna mot panna, mjukt och böljande.
Det som kanske låter som lambada eller någon dansstil från filmen Dirty dancing är egentligen vanlig foxtrot, fast ändå inte alls.
ABF och Piteå Folkets hus-förening står bakom studiecirkeln "Modern social foxtrot" och intresset har varit stort. Ett 80-tal anmälde sig till kursen innan den börjat.
- Vi har som minst varit 34 personer och det var under OS, säger Jonas Berglind, en av cirkelledarna.
"Ett sätt att leva"
Modern social foxtrot innebär en större kontakt mellan det dansande paret. Man talar bland annat om begreppet "gnuss" vilket innebär att dansare som är ungefär lika långa dansar panna mot panna.
- Det kan kännas väldigt intimt i början men vi som gillar att dansa vill ju vara nära varandra, säger Victoria Jonsson som också leder studiecirkeln.
De flesta deltagarna har dansat förut och kursen lär inte ut grunderna i foxtroten utan är snarare en inspiration till att utveckla sitt sätt att dansa.
- Vi vill att man ska våga släppa sina vanor lite, att släppa den gamla stilen, säger Jonas Berglind.
- Det handlar mindre om att räkna takten och mer om att känna musiken i kroppen, säger Victoria Jonsson.
Tommy Edström från Norrfjärden är en av cirkeldeltagarna. Han har alltid dansat och dansar nu 2-3 gånger i veckan. Han är även med i Luleå bugg och swing.
- Det är ett sätt att leva, det är positivt och man träffar positiva människor, säger han.
"Kul att träffa folk"
Cirkeldeltagarna har träffats sju gånger och det är inte bara Pitebor som har lockats dit. Dansare från Luleå, Boden, Kalix och Råneå har hittat till kursen och då PT är på plats finns tio dansare från Skellefteå där.
- Det finns de som har vågat gå ut och socialdansa efter att ha varit på kursen, säger Victoria Jonsson.
En av de yngre deltagarna i studiecirkeln är Jens Öberg, 18 år, från Piteå.
- Det är tredje året som jag dansar. Det är kul att träffa folk med samma intresse och som gillar samma slags musik.
Jens intresse för dansen kommer från hans föräldrar.
- De har alltid dansat och efter att de hade legat på mig ett tag följde jag med och dansade.
Studiecirkeln avslutades härom veckan. Huruvida det blir en fortsättning är inte bestämt än.
- Konceptet är bra och deltagandet har varit jättebra men det beror på om vi löser den ekonomiska biten, säger Jonas Berglind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om