Flera brister i kommunens kök

Svartmögeltillväxt, silverfiskar och avsaknad av termometrar i kylskåpen. Flera brister uppdagades i produktionsköket på Hortlaxskolan vid en oanmäld inspektion.

Miljö- och tillsynsnämnden kräver bland annat kraftigare åtgärder för att bekämpa silverfiskar i lokalerna.

Miljö- och tillsynsnämnden kräver bland annat kraftigare åtgärder för att bekämpa silverfiskar i lokalerna.

Foto: Piteå kommun

Piteå2022-04-19 19:00

Kommunens miljöinspektörer utövar tillsyn över restauranger och andra aktörer som hanterar livsmedel, däribland kommunens egna produktionskök som lyder under Måltidsservice. I produktionsköken tillagas mat till bland annat förskolor och skolor, vård- och omsorgsboenden och hemtjänsten.

Vid en oanmäld kontroll på Hortlax skola, där ett av kommunens fyra produktionskök finns, uppdagades flera brister och miljö- och tillsynsnämnden kräver nu åtgärder.

undefined
Eventuellt begynnande svartmögeltillväxt konstaterades vid kokgrytorna. Risk finns för att mögelsporer kan förorena livsmedel.

Bland annat konstateras brister i skadedjursbekämpningen då silverfisk förekommer i flera av utrymmena. Fällor och övervakning för silverfisk finns i personalens fikarum men saknas i övriga utrymmen där silverfiskar förekommer.

I rapporten konstateras att "verksamheten har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att bekämpa skadedjuren".

På golvet intill kokgrytorna hittades också eventuellt begynnande svartmögeltillväxt. "Risk finns för mögelsporer som kan förorena livsmedlen", konstateras i protokollet.

undefined
Miljö- och tillsynsnämnden kräver bland annat kraftigare åtgärder för att bekämpa silverfiskar i lokalerna.

Det noteras också att termometer saknas i flera kylskåp och i ett frysskåp. Livsmedel ska kunna förvaras vid en lämplig temperatur och det ska gå att kontrollera temperaturen och registrera den när det behövs.

Helena Lundberg, chef för Måltidsservice, håller kommunens kök måttet?

– Ja, våra produktionskök håller måttet. Vi tar alltid allvarligt på brister som påtalas vid inspektioner av våra kök och vi vidtar åtgärder direkt. Vi har haft en dialog med inspektören från miljö- och hälsoskydd efter inspektionen för att stämma av alla punkter. 

undefined
"Vi tar alltid allvarligt på brister som påtalas vid inspektioner av våra kök och vi vidtar åtgärder direkt", säger Helena Lundberg, chef för kommunens Måltidsservice. (Arkivbild)

Helena Lundberg säger att den eventuella svartmögeltillväxten vid kokgrytorna kommer att åtgärdas i närtid genom att silikonlisten byts ut. 

– Avsaknaden av termometer i kyl och frys beror på den mänskliga faktorn, det åtgärdades direkt efter inspektionen, säger hon.

När det gäller förekomsten av silverfiskar finns redan rutiner för bekämpning.

– När det upptäcks i vår verksamhet, i detta fall i källaren, tar vi alltid hjälp av vår avtalspart för skadedjur, vilket även skett i detta fall. 

undefined
Området runt kylrummets fläktar bedömdes inte vara tillräckligt rengjort.

Miljö- och tillsynsnämnden kommer att följa upp bekämpningen av skadedjur vid en kontroll efter 27 april om inte dokumentation inkommit innan dess som visar att bristen åtgärdats. 

Övriga avvikelser kommer att följas upp i samband med nästa kontroll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!