"Snötippar inget miljöproblem"

Snö som röjs från gator och torg hamnar vanligtvis på någon stadsnära snötipp där den får ligga tills den smälter bort på våren. Men trots att snön innehåller föroreningar räknas den inte som en miljöfara.

Sand och en del skräp kan följa med snön som hamnar på tippen och det kan ibland städas bort. Mängden tungmetaller i snön uppskattas vara mycket liten.

Sand och en del skräp kan följa med snön som hamnar på tippen och det kan ibland städas bort. Mängden tungmetaller i snön uppskattas vara mycket liten.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2013-03-13 06:00

På flera platser i kommunen finns snötippar. Vissa av dem ligger i nära anslutning till vatten. På tipparna hamnar snö som skottats upp från gator och torg i centrala Piteå. Snön innehåller tungmetaller från vinterdäck, saltrester och bly. Men trots det behövs inga tillstånd för snöröjarna att tippa snö från den normala snöröjningen.

Mätte tungmetaller
- I snörika kommuner som vår är man van vid snöröjning och det måste göras och hör till vanligheterna. Snön läggs upp på snötipparna som är på mark som fungerar för ändamålet, säger Mikael Ferm, miljöingenjör på kommunens enhet för miljö- och hälsoskydd.

Mikael Ferm har god kännedom om vad "stadsnära" snö kan innehålla, efter att han själv gjort en rapport i ämnet under rubriken: Snötipp i tätort. Man hade bland annat mätt förekomsten av tungmetaller och dylikt i snön.

- Det är mycket små mängder halter av tungmetall i snön. Att snön från centrala stan läggs på snötippar för att sedan smälta och sugas upp av marken är inget stort problem. Däremot ska man vara noga med snö som verkligen är förorenad, från till exempel en olycka.

Särskilda deponier
Mikael Ferm förklarar att om en mängd olja läckt ut, till exempel vid en bensinstation eller vid en trafikolycka ska den snön samlas ihop och lämnas på särskilda deponier för vilka det krävs tillstånd. Sådana finns till exempel i Öjebyn och på Haraholmen. Den som fraktar dit den förorenade snön måste också ha tillstånd från länsstyrelsen.

Hur vet man att förorenad snö verkligen hamnar rätt?
- Alla verksamhetsutövare har skyldighet att meddela miljönämnden om ett utsläpp har skett. Vid trafikolyckor med utsläpp får vi ofta reda på det via räddningstjänsten. Men visst kan det vara så att mindre utsläpp inte kommer till vår kännedom och en del "småspill" försvinner nog ner i marken.

Är det ingen fara med att snötipparna ligger nära vatten?
- Det ska vara ett visst avstånd mellan tippen och strandlinjen och om allt sköts som det ska är det ingen fara. Snö får inte läggas för nära eller på isen så att det smälter rakt ner i vattnet. Det kallas dumpning och ska inte förekomma.

Mikael Ferm tror att det är vanligare att snön hamnar fel i stora städer som inte är så vana vid att forsla undan snö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om