I mars år genomförde Nationella snöskoterrådet en enkätundersökning riktad till snöskoterförare i hela landet. Den besvarades av 6 529 personer som bland annat fick ta ställning till följande påstående: ”Det är okej att köra snöskoter även om man har druckit alkohol”. Drygt nio av tio (95 procent) tog helt avstånd från detta påstående.
– Påskhelgen är högsäsong för snöskoterkörning. Vi välkomnar de sundare attityderna och uppmanar alla påsklovsfirare att avstå från alkohol i samband med snöskoterkörning. På så vis kan många onödiga tragedier undvikas, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella snöskoterrådet i ett pressmeddelande.
Attityderna till att inte dricka alkohol och köra snöskoter är liknande hos dem de tillfrågade känner. På frågan om det är okej att köra snöskoter svarar fler än åtta av tio (83 procent) att ”de flesta jag känner” tar avstånd från detta. Tre av fyra (73 procent) menar att attityderna till alkohol i samband med snöskoterkörning har blivit mindre tillåtande under de senaste tio åren.
– Många lyfter fram ett förändrat körsätt som en bidragande orsak till attitydförändringen och menar att dagens friåkning är så krävande att det är uteslutet att köra påverkad av alkohol. Bland de yngre förare som besvarat enkäten finns uppfattningen att det huvudsakligen är äldre snöskoterförare som kör onyktra, säger Wikberg.
Sett över de senaste decennierna har alkohol varit inblandat i mer än varannan snöskoterolycka med dödlig utgång i Sverige. Av de som förolyckats har den genomsnittliga halten alkohol i blodet varit 1,9 promille, långt över gränsen för grovt rattfylleri (1,0 promille). Drygt sjuttio dödsolyckor med snöskoter har inträffat de senaste tio åren.
.