Snön väcker heta känslor hos villaägare

Ju mer snö som faller, desto desperatare blir villaägare som inte finner någonstans att lägga den vita varan. Det grälas också i villakvarter om huruvida man får föra ut snö på gatan eller ej. Ifjol blev en villaägare polisanmäld sedan han hotat en snöröjare med spade.

PITEÅ2010-03-03 06:00
Medan södra Sverige drabbats av snökaos efter snökaos denna vinter, så snöar det i stort sett normalt i de nordliga länen. Dock har vi vant oss av med normala snövintrar och kanske har en del glömt vad som gäller när man skottar sin gård.
Kommunens teknik och gatukontor får ta emot en del irriterade samtal från fastighetsägare som beklagar sig över sina grannars snöskottning.
- Vi får medla ibland, men vi kan bara tala om vad som är tillåtet och inte. Vi försöker vara tydliga med att informera om att man inte får skotta ut snö på gatan, snö som vid plogning sedan förs in på nästa infart, det vill säga grannens. Var och en ansvarar för sin egen snö, det står i lagen, säger underhållschef Anders Jönsson.
Polisanmälan
När man bor tätt i ett villaområde kan snömängden ibland kännas övermäktig och leda till att saker går överstyr. Han berättar om en incident som ledde till polisanmälan.
- Förra vintern blev en av våra entreprenörer, som plogade eller körde traktor, hotad av en villaägare som viftade med en spade och uppträdde väldigt hotfullt, förmodligen för att han var missnöjd med snöskottningen.
Vad ska man göra när det inte får plats mer snö på tomten?
- Då måste man anlita någon traktorägare som bär bort snön. Oftast finns det någon form av kommunal mark i närheten av alla villaområden som används som snötipp. Finns inte det måste man leja traktor och lastbil för att forsla bort och tippa snö på västra kajen vid kommunens snötipp, säger Anders Jönsson.
fakta Snöskottningens abc
Skotta inte snö från tomter, portar eller tak på gatan eller på plogvall.
Märk upp (med pinnar, käppar) låga staket, häckar, buskar eller annat i närhet av tomtgräns som maskinförarna inte kan se när snödjupet ökar.
Placera postlådan på lös ställning (ej fastfrusen) 1,5 m från gatans asfaltkant, om möjligt i infart. Se till att postlådan är lättåtkomlig för utdelning av post och inte hindrar snöröjning till gatans fulla bredd.
Placera sopkärl i infart på motsatt sida av postlådan. Avstånd till gatans asfaltkant skall vara 1,5 meter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om