Snickare avslöjade det orättvisa samhället

JÄMSTÄLLDHET. Visst kan biologin ha betydelse, men våra könsroller är framför allt konstruerade. En könsstereotyp konstruktion som inleds redan i förskoleåldern och sedan fortsätter upp i arbetslivet. Med andra ord, det borde gå att bygga ett jämställt samhälle.

Piteå2006-05-11 00:00
Lotta Snickare arbetar för närvarande med ledarutveckling i Föreningssparbanken, men hon är också starkt engagerad i jämställdhetsfrågor. Tillsammans med Liza Marklund skrev hon förra året boken "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra". En titel som författarduon lånade från USA:s förre utrikesminister Madeleine Albright.

När Lotta Snickare i tisdags föreläste i Piteå inför cirka 200 åhörare, de allra flesta kvinnor, tog hon avstamp från boken, men också från sin rika erfarenhet av konsultarbete inom organisation och ledarutveckling.

Och om än Sverige i ett världsperspektiv kan anses ha kommit långt med jämställdheten, så är vårt jämställda samhälle en myt. Det är de manliga strukturerna som styr och männen som är norm, hävdar Lotta Snickare.

- Som kvinna och chef blir din egenskap "kvinnlig chef". Inte att du är en stark, svag eller visionär utan chef. Som kvinna måste du tillägna dig koderna, ja, till och med språket och börja tala "manska". Och du får inte göra fel och är ständigt påpassad.

Behandlas olika

Även om många förskolor jobbar för förändring, så behandlas flickor och pojkar olika. Vi förväntar oss olika saker, många gånger omedvetet, och uppfostrar barnen olika, om inte annat för att de ska passa in i det sociala spelet.

Särbehandlingen fortsätter upp i arbetslivet. Olika undersökningar och mätningar visar klart att de strukturella skillnaderna är stora och många gånger slående. Lotta Snickare ger flera exempel på det.

- I ett företag anställdes flera nyutexaminerade civilekonomer. De hade samma lön och arbetsuppgifter, men efter bara några månader hände det saker. Männen hamnade generellt i fler projekt och fick nya arbetsuppgifter, men kvinnorna blev ofta kvar.

- När skillnaderna undersöktes visade det sig att männen inte alls hade varit mer aktiva och framåt, men de blev tillfrågade och placerade. Männen fick helt enkelt fler chanser.

Män är kvoterade

Lotta Snickare ger många fler exempel och rör sig mellan förskola, skola och arbetsliv. Och för den delen i vår roll som privatperson. Hon uppmanar publiken att kartlägga sina liv för att på så sätt få ett begrepp om hur jämställda de är.

Vid frågestunden märks att många kvinnor är irriterade över den verklighet de lever i. Att hindren är så många och att så mycket tas för självklart. Som att dagispersonalen nästan alltid ringer till mamman när barnet blir sjukt.

En kvinna frågar om Lotta Snickare tror på kvotering i arbetslivet och får ett kärnfullt svar.

- Ja visst. Vi har ju i alla tider kvoterat in män för att de är män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om