- Vi använder oss redan av stora tal. Ska man vidareutveckla processer bör det göras vid redan befintliga fabriker som den här, tycker Lundkvist.
Började för 20 år sedan
Det är också tack vare deras engagemang som fabriken i Piteå blivit en symbol för bioenergiforskningen kring skogsråvara.Försöken med svartlutsförgasning började redan för 20 år sedan vid Frövifors bruk som då, liksom fabriken i Piteå, ägdes av Assi.
Bakom uppfinningen med trycksatt svartlutsförgasning står Ingvar Landälv, teknisk chef på företaget Chemrec. Hans teorier håller nu på att förvandlas till praktiskt utförande.
Nära att stupa
Detta mycket tack vare Perssons och Lundkvist tro på teknisk utveckling.- Bättre att engagera sig i en utveckling och kunna påverka än att sitta passiv och gnälla, resonerar Persson.
Utan hans och Lundkvist engagemang hade förmodligen också försöken varit nedlagda.
- Hela projektet var på väg att stupa. Då lyckades jag och Gunnar genom vår envishet få loss pengar via Börje Hörnlund och Energimyndigheten.
Milstolpe
Resten är historia. I dag betraktas svartlutsgförgasningen av många som ett av de mest intressanta projekten på energiområdet.Nyligen har Volvo och det amerikanskas riskkapitalbolaget VantagePoint Venture Partners gått in som delägare.
- Det är en milstolpe. Gensvaret i dag är också tusen gånger större än för några år sedan, säger Persson.
Om den första fullstora svartlutsförgasningsanläggningen hamnar i Piteå återstår dock att se.
- Låt oss först bygga pilotanläggning två. Då kan vi visa hela kedjan och demonstrera bränslet.
Pilotanläggningen beräknas kunna producera fem ton DME per dygn. Tanken är att Smurfit Kappas lastbilar ska köras på det nya miljövänliga bränslet.