Snart premiär för PT:s nya sajt och appar

Snart är det dags för vässad sajt och nya appar. Målet är att det ska vara så enkelt som möjligt att ta del av de senaste nyheterna.

Piteå 23 april 2020 13:25

De senaste månaderna har det pågått ett intensivt arbete med att utveckla en helt ny nyhetssajt och appar med fokus på att det ska vara så enkelt som möjligt att ta del av den aktuella, lokala journalistiken. 

– Det känns riktigt kul att äntligen få lansera vår nya sajt som kommer att bli mer användarvänlig, säger Elin Backlund, nyhetschef på Piteå-Tidningen.

 

Personalen på kundcentret är de som har tätast kontakt med läsarna och de åsikter som har fångats upp där har legat till grund för prioriteringarna i projektet.

– En sak som vi har fått synpunkter på är att det har varit krångligt att logga in på sajten. Vi vill underlätta för våra läsare och inloggningen är en av de sakerna som vi har sett över, säger Elin Backlund.

 

Nyhetssajten kommer inte bara att få en modernare och tydligare design utan flera nya funktioner ingår också i omstöpningen. Ett exempel är att läsaren själv kommer att ha möjlighet att anpassa sitt nyhetsflöde.

– Många är exempelvis intresserade av att läsa lokala nyheter specifikt från Älvsbyn, Arjeplog eller Arvidsjaur och den nya sajten och appen ger möjligheter till personliga urval för den som vill. En annan nyhet är att allt vi lägger ut, vare sig det handlar om sport, lokala nyheter, nöje eller annat kommer att samlas i kronologisk ordning under "senaste nytt", något som många läsare efterfrågat, säger Elin Backlund.

Även PT:s e-tidning får en egen app, också den blir mer användarvänlig.

– Läsaren kan bläddra i tidningen som tidigare, men kan också välja att läsa texter i ett läge där man bland annat kan ändra storleken på texten och bläddra bland bilder och förstora dem.

 

Ett omfattande utvecklingsarbete ligger bakom förändringen, som inte bara innefattar nya sajter och appar. Sedan en tid tillbaka jobbar redaktionen i system som frigör tid och kraft åt kärnverksamheten.

– Tekniken ska inte bara underlätta för läsarna, utan också för journalisterna. På så sätt får vi ökade resurser att fortsätta producera lokal journalistik, som är grunden för vår verksamhet, säger Elin Backlund.

En snabbare publiceringsteknik innebär också att redaktionerna kan få ut nyheter fortare än tidigare, något som läsarna kommer att märka av, särskilt vid händelsenyheter. 

– Vi är det självklara valet när det händer något stort, eller när man hör sirener. Därför är det viktigt att vi på kort tid är ute med information om vad som händer. Tekniken gör att vi på ett enkelt sätt exempelvis kan direktrapportera på plats eller livesända från fältet.

 

Teknikförändringen ger också redaktionen större kännedom om hur innehållet tas emot av läsarna.

– Det är viktigt att förstå vad läsarna vill ha och vi kan genomföra analyser som kommer att ligga till grund för att fortsätta utveckla den lokala journalistiken, säger Elin Backlund.

PT:s nya sajt och appar lanseras på tisdag den 28 april och idéer och synpunkter från läsarna är välkomna.

– Det är viktigt för oss vad våra läsare tycker, det gör att vi kan fortsätta att utvecklas, säger Elin Backlund.

Ny sajt och nya appar

Här är de viktigaste förändringarna som vi hoppas att ni användare kommer att märka:

* Förbättrad snabbhet och användarvänlighet för både sajter och appar. Varje sida laddar snabbare.
* Smidigare inloggning.
* Modernare och tydligare design. Sajten ger ett renare intryck och läsupplevelsen har förbättrats. 
* En ny särskild app för e-tidningen där läsbarheten är kraftigt förbättrad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Det är det bästa med Piteå-Tidningen

Det är det bästa med Piteå-Tidningen

Insändare: Public service och fri press – viktig för demokratin

Public service och fri press – viktig för demokratin

Insändare: Samma regler borde gälla för män och kvinnor

Samma regler borde gälla för män och kvinnor

För nya prenumeranter: Läs allt på pt.se gratis fram till valet

För nya prenumeranter: Läs allt på pt.se gratis fram till valet

Simon Olofsson: Svensk media är sårbar för rysk propaganda

Svensk media är sårbar för rysk propaganda
Visa fler