Snart helt mörkt på Bergsviksbron

Endast ett tjugotal meter med lampor lyser nu i räcket på Bergsviksbron och några åtgärder är inte att vänta i närtid.

Så här mycket ska det lysa på Bergsviksbron. Men i dag fungerar endast ett tjugotal meter av lamporna. (Arkivbild)

Så här mycket ska det lysa på Bergsviksbron. Men i dag fungerar endast ett tjugotal meter av lamporna. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2021-12-11 14:00

Turerna om belysning på Bergsviksbron har varit många. 

För cirka 15 år sedan fanns det väl fungerade belysningsstolpar monterade efter E4 över bron. Men 2007 togs de ned i samband med förstärkningsarbeten inför monteringen av mitträcke, men de sattes inte upp igen.

Efter att lyktstolparna tagits bort låg bron i ett mörker under flera år men högljudda påtryckningar från otrygga trafikanter gjorde att så kallad optisk vägledning monterades på båda sidor av vägen. Efter en tid havererade den dock på grund av vibrationer på bron och då beslutades det att ha belysning endast i södergående riktning där det är enkelfiligt och svänger svagt till vänster.

Nu håller även dessa lampor på att ge upp, endast ett tjugotal meter av belysningen i räcket fungerar.

En insändarskribent skrev nyligen i Piteå-Tidningen: Inte många städer i detta land har så bedrövligt dåligt med belysning på våra infartsleder. På Bergsviksbron lyser några stackars lampor och efter Timmerleden är det många lampor som är mörka.

Stefan Ericsson, belysningsansvarig på Trafikverket i Luleå, känner till problemet. Men det är inget ärende som är prioriterat hos Trafikverket som är ansvarigt för underhållet.

– Tanken är ju att det vi har ska fungera, all belysning ska hålla i 25 år. På Bergsviksbron sitter den optiska belysningen fast i räcket och det är drivdonen, elektroniken som krånglar, säger han och hävdar att det är en lågprioriterad belysning.

– Det är inte en nyttobelysning. Det finns ingen av- och påfart, korsning, övergångsställe eller oskyddade trafikanter där.

Trafikverket har olika klasser på felavhjälpning och belysningen på Bergsviksbron hamnar långt ner i prioriteringsordningen.

– Ska man jobba där måste man ta ner mittvajern och leda om trafiken eller stänga vägen ett tag. Nog skulle vi kunna få det åtgärdat snabbt, men det handlar om kostnader. I värsta fall skulle det kunna dröja till i augusti nästa år, säger Stefan Ericsson.

Får ni samtal om mörkret på Bergsviksbron?

– Nej, inte nu längre, däremot jättemånga klagomål på A-traktorer som stoppar trafiken.

När det gäller belysningen i mittremsan efter Timmerleden kommer de att tas bort när det blir barmark.

– Tyvärr så fungerar varken de eller själva elkabeln som ligger i mittrefugen, vilket är dyrt att åtgärda. Den kostnaden gör bättre nytta på andra ställen. Varje liten stolpe kostar 10 000, säger Stefan Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!