Det i alla fall om vi räknar enligt Friendsrapporten 2015 som kartlägger mobbning i skolorna. Den visar att 60 000 svenska barn i årskurserna 3–9 utsätts för mobbning i skolan. Det motsvarar hela åtta procent eller ett till två barn i varje skolklass. Statistiken är rikstäckande men problemet med mobbning känns igen överallt.
– Vi har fortbildning kring de här frågorna hela tiden. Det är ett ständigt arbete och ingår i vårt uppdrag. Skollagen är väldigt tydlig i att mobbning inte får förekomma. Men det är lurigt. Vuxna ser inte alltid bakom hörnet där det pågår. Därför är det viktigt att lyssna på föräldrar påtalar att någonting verkar fel, säger Anne-Marie Forsell, skolpsykolog i Piteå kommun.
Lider i tystnad
I de flesta fall upphör kränkningarna inom några veckor. Men fyra procent, ungefär ett barn per klass, uppger att de blivit mobbade i flera månader eller längre.
Rapporten slår också fast att var femte elev inte berättar för någon att de blir mobbade.
– Det är exakt så det kan vara. I mobbningen ingår att man känner att man är dålig, att man inte kan försvara sig och inte vill att någon ska veta. Man kan inte stå för sig själv på något sätt. Det ingår i när man blir nedtryckt och är någonting som finns i hela samhället, säger Anne-Marie Forsell.
Allt annorlunda
Många av trakasserierna kopplas till kön, funktionsnedsättningar, etnicitet eller religion. Var femte som blir mobbad kan kopplas till etniskt ursprung genom till exempel hudfärg, utseende och namn.
– Ja kön, hudfärg, etnicitet, allt som kan betraktas som annorlunda och avvikande är märkligt nog så tacksamt för mobbarna. Det är viktigt att prata om det här, särskilt idag när det förekommer så mycket diskussioner om asylsökande och rasism. Man måste prata om det vid middagsbordet, skolan, fritids, överallt, säger Anne-Marie Forsell.
Internet har blivit en allt mer etablerad arena för kränkningar. När det kommer till rankingen av skolans mest otrygga platser hamnar "Nätet" på tredje plats.
Har ni några riktade insatser mot något sånt här problemområde?
– Sociala medier och hur de ska hantera det är någonting som är nytt. Det är fortfarande lite dolt från vuxenlivet och det är någonting som vi specifikt haft utbildning om i Piteå. Det kommer mer och mer information och undervisningsmaterial om det. Att få ut det till ungdomar och att lära sig själv är ett fortlöpande arbete.