Snabbt jobb för unga med kort högskoleutbildning

FRAMTIDSUTSIKTER. Visst lönar det sig att plugga på högskolan! En ny kartläggning visar att även kortare högskoleutbildningar kan leda raka spåret in på arbetsmarknaden och yrken som förskollärare, dataspecialist och ingenjör. De praktiska yrkesvalen börjar dock bli lite mer osäkra.

Piteå2008-02-09 00:00
PITEÅ (PT)Det är inför utbildnings- och rekryteringsmässan Nolia Utbildning och Framtid (hålls i Piteå den 13-14 februari) som den nya kartläggningen presenteras av arbetsförmedlingen. Det riksomfattande projektet har undersökt var de framtida jobben finns i landet.

Tydliga trender

En slutrapport ska lämnas i februari, men trenden visar tydligt på att efterfrågan på utbildade specialister kommer att öka på arbetsmarknaden:

- Det finns gott om nya kortare högskoleutbildningar, två-tre år, som kan leda till snabbare inträde på arbetsmarknaden. Värdet på utbildningarna ökar i takt med att 40-talistgenerationen pensioneras. Specialisterna måste ersättas, säger Anders Pekkari, på arbetsförmedlingen i Luleå som arbetar med det riksomfattande projektet.

Tekniska specialiteter

Det handlar om yrken som ingenjörer, konstruktörer, dataspecialister och andra tekniska specialiteter.

- Man måste inte alltid ha en lång akademisk utbildning på tre till fem år för att få jobben. Det finns många högskoleutbildningar på mellaningenjörsnivå på två år som ger bra utsikter, säger han.

Ett grundkrav för att i överhuvudtaget ha en chans på arbetsmarknaden är dock fullständiga gymnasiebetyg och godkänt i matte, svenska och engelska.

- Arbetsgivarna anställer inte ungdomar som inte klarat gymnasiet. Gymnasieexamen är ett minimikrav, säger Pekkari.

Osäkert

Han spår dock samtidigt att de yrkesinriktade branscherna kan få problem framöver, särskilt om konjunkturen avmattas. Hittills har de yrkesinriktade utbildningarna varit tacksamma för ungdomarna eftersom de lett till bra jobb utan betungande studieskulder.

Men i framtiden blir praktiska yrkesval något mer osäkra. Det behövs visserligen arbetskraft inom exempelvis byggbranschen också, eftersom även här sker en hel del pensionsavgångar, men efterfrågan på yrkesutbildad arbetskraft minskar.

Lokal prognos

I Fyrkanten (Piteå, Luleå, Älvsbyn, Boden) spår arbetsförmedlingen 400 nya jobb under 2008 i en lokal prognos.

- Det är bara två branscher som som ser ut att ha ett överskott av personal för närvarande: media- och mellanstadielärare. Men bilden kan snabbt förändras, säger Göran Nilsson, arbetsförmedlare i Luleå och ansvarig för den lokala rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om