Snabba insatser stoppar ungas missbruk i tid

Snabba insatser med omedelbart stöd till unga som omhändertas för ringa narkotikabrott har gett mycket gott resultat. De flesta tar chansen och får därmed större möjlighet att slippa ett framtida missbruk. Nu ska metoden införas i hela landet.

PITEÅ2012-07-04 04:40

Det är i Stockholm metoden utarbetats. Andra kommuner, landsting och polisdistrikt har förstås inte samma resurser och möjligheter som Stockholm, där Maria-klinikens ungdomsmottagning har öppet dygnet runt årets alla dagar. Men de mycket goda resultat man fått gör att rikspolisstyrelsen, RPS, just nu tittar på möjligheten att införa arbetssättet i hela landet.

Tanken är att göra de lokala anpassningar som krävs, utan att rubba metodens mest grundläggande principer - det vill säga ett nästintill omedelbart erbjudande om råd, stöd och behandling när en ung person, en "nybörjare", omhändertas för ringa narkotikabrott.

- De här ungdomarna är i början av ett missbruk, de är ofta okända av både polis och socialtjänst, de går fortfarande i skolan och har inget tyngre missbruk - än, konstaterar kriminalkommissarie Jonas Wendel, Stockholm, och ansvarig för länskriminalens ungdomssektion.

Krissituation
Och både för dem själva och för familjen blir omhändertagandet ofta en slags krissituation, som gör att man är extra mottaglig för behandling och stöd.

Stockholmspolisen har helt enkelt inrättat en slags lokal polisstation hos Maria Ungdom, dit den drogade ungdomen tas för provtagning och förhör. När det är avklarat, tar klinikens personal över. Den unge erbjuds motiverande samtal, stöd, rådgivning och vård.

Det har visat sig, att mer än hälften av dem som i detta tidiga skede får erbjudandet också tar chansen.

Förebyggande
Och det här arbetssättet används redan, bland annat av polisen och socialtjänsten i Piteå. Inte exakt på samma sätt men med samma grundtanke - att ingripa tidigt och erbjuda hjälp och stöd omedelbart.

- Vi jobbar ju mycket förebyggande och håller så kallade orossamtal tillsammans med socialtjänsten, ofta redan innan den unge har gjort sig skyldig till något brott, berättar Thorbjörn Ebermark vid Pitepolisen.

Larmet går
Insatsen kan initieras av samtal från skola, föräldrar eller andra anhöriga som är oroliga för den unge - eller att ungdomen helt enkelt varit synlig i "fel" miljö, bland kända missbrukare till exempel.

Och påträffas den unge drogpåverkad går larmet omedelbart till socialtjänsten, som tillsammans med polis tar tag i saken tämligen omgående.

Utöver orossamtalet med föräldrar och barn, där man pratar om det som hänt och hur man går vidare, erbjuds ungdomen också stöd via alkohol- och drogrådgivningen på Strömgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om