– Det är ostridigt i grunden att Smurfit Kappa inte har följt lagstiftningen, har Naturvårdsverkets miljöjurist Joel Grede tidigare sagt till Piteå-Tidningen.
Bakgrunden till kravet om miljonvite är att Naturvårdsverket under 2022 upptäckte att Smurfit Kappa inte uppfyllt kravet om mätarutrustning på utsläpp av kväveoxider mellan februari och december året innan. Myndigheten kom fram till vitet på 15 801 298 kronor via en schablon-beräkning i miljöavgiftslagen. Smurfit Kappa menade å sin tur att man efterföljt regelverket, men av misstag har man tillfört referensgas med ett för högt tryck till mätutrustningen, vilket har lett till felaktiga avvikelser. De uppmätta utsläppen har dock varit korrekta och bolaget har inte kunnat åtgärda avvikelserna av utrustningen utan att bryta mot föreskrifterna.
Bolaget valde därför att överklaga Naturvårdsverkets miljonvite till förvaltningsrätten i Luleå som avslog överklagan i september 2023. Pappersbruket tog miljonvitet vidare till kammarrätten i Sundsvall som går på Naturvårdsverkets linje då man också avslår överklagan.
"Av bolagets protokoll över de manuella kontrollerna framgår att gränsen för referenspunktsavvikelser har överskridits vid åtta av tio kontroller under 2021. Det innebär att utrustningen borde ha justerats redan i början av 2021, vilket inte har gjorts, och att mätvärden från stora delar av året inte är giltiga. Kammarrätten anser att bolaget därmed inte har uppfyllt kraven", skriver kammarrätten i domen och tillägger"
"Gränserna har överskridits med flera procent vid ett flertal tillfällen i rad utan att justering har skett, och till följd av det går det inte att bedöma om bolagets mätvärden överensstämmer med de faktiska utsläppen. Den omständigheten att bolaget under tidigare år har uppmätt liknande utsläpp som under 2021 kan inte ligga till grund för mätvärdens tillförlitlighet för nu aktuell tid. Bristerna kan mot denna bakgrund inte anses ringa".
Om Smurfit Kappa vill överklaga miljöavgiften på nästan 16 miljoner kronor ska pappersbruket göra det till Högsta förvaltningsrätten inom tre veckor.