Repstoppet på Smurfit Kappa kan leda till ökat buller och mer lukt vid start och stopp av fabriken. På lördag börjar man stanna produktionslinjen och på måndag börjar underhållsinsatserna.
– Gör vi inte det här innan sista maj så får vi körförbud på anläggningen. Det är säkerhetsaspekter som bestämmer det, säger Per Swärd, vd på Smurfit Kappa i Piteå.
Ungefär 700–800 entreprenörer kommer att jobba på området under drygt en veckas tid.
– Det är mest lokala från regionen, sedan kommer det cirka 100 stycken från andra länder, främst Finland men även Danmark och övriga Europa. Vi genomför många underhållsarbeten, inspektioner och även en del investeringar, säger Per Swärd.
Det rör sig om framför allt tre stora investeringar.
– Vi uppgraderar säkerhetssystemet på sodapannan. Sedan gör vi två större investeringar i pappersbruket. Vi byter sträckare på torkvirorna, från hydrauliska till elektriska. Sträckaren ser till att hålla viran i torkpartiet sträckt, så att den inte börjar fladdra. Ungefär som när du sträcker kedjan på en cykel, säger Peder Ögren, tillförordnad teknikchef, och fortsätter:
– Vi byter även centralsmörjning på pappersmaskin nummer två. Det är de tre stora investeringarna, sedan har vi ett stort underhållsjobb på sodapannan varje år där vi besiktar sodapannan och byter ut en del grejer. Vi gör även en massa mindre underhållsgrejer i fabriken.
Totalt investeras 350 miljoner kronor i vad som beskrivs som ett normalår. För två år sedan investerades 650 miljoner.
Pandemin har, liksom i fjol, varit en central del i planeringen av stoppet.
– Säkerhet är det viktigaste för oss. Givetvis att ingen gör illa sig, men även att vi klarar stoppet utan smittspridning. Det är vår absoluta målsättning. Vi ställer höga krav på oss själva, men även våra entreprenörer. Vi fick öva förra året och det gick bra, så vi har med oss lärdomar från i fjol. Sedan har vi infört snabbtester på våra anställda och entreprenörer, dessutom har vi krav på munskydd, säger Per Swärd.
Smurfit Kappa håller exempelvis en 20–30-minuters säkerhetsutbildning för alla entreprenörer och egen personal. Där går man även igenom smittspridning och coronaregler.
En annan åtgärd är att entreprenörerna äter lunch och fikar i tält och baracker som finns uppställda ute på fabriksområdet.