Det finns ett flertal företag på internet som erbjuder hjälp att ”enkelt gå ur Svenska kyrkan”. Kostnaden för tjänsten varierar från 120 kronor till 370 kronor.
– De tar betalt för en tjänst som egentligen är gratis. Jag tycker att det är direkt oschysst och jag tycker att våra medlemmar som funderar på det här blir lurade, säger Mats Björk, kyrkoherde i Piteå församling.
I samband med att Skatteverket öppnade upp inkomstdeklarationen skickade ett av företagen ut ett massutskick via sms.
”Ett tips från en vän: Spara tusentals kronor varje år på din skatt genom att gå ur Svenska kyrkan”, står det i meddelandet – följt av en länk till hemsidan.
– Jag visste att det fanns hemsidor med sådana tjänster, men de här sms:en har jag inte hört talas om. Jag tycker det är bekymmersamt, säger Mats Björk.
Att tjänsterna förenklar utträdet är inte alltid fallet. Särskilt eftersom vissa sidor erbjuder en digital underskrift som inte gäller vid utträde.
– Det har snarare försvårat. Medlemmar tror att de har gått ut och så har det inte gällt. Det har blivit fördröjt flera månader och det har blivit extrajobb för medlemmen, plus att de har fått betala för det. Det tycker inte jag är okej, säger Mats Björk.
Administrativt är det inte svårt att gå ur kyrkan själv.
– Du behöver ta kontakt med församlingen och så får du en blankett för utträde. Man ringer sin församling eller går dit. Jag har svårt att se att de här tjänsterna underlättar, säger Mats Björk.
Han ser inte bara ekonomiska fördelar med att medlemmar sköter sitt medlemskap själva – även om det handlar om utträde.
– Man får möjlighet till en dialog. Vad beror det på, vad får jag för mitt medlemskap och vad betyder det. Den reflektionen tror jag inte förs på ett sådant forum. Jag vill verkligen uppmuntra den som funderar över sitt medlemskap i kyrkan att ta en kontakt med församlingen för att samtala om vad det kan betyda och vad man är med och stöttar genom sin kyrkoavgift.
Tror du sms-reklamen leder till ett ökat medlemstapp?
– Det är svårt att säga, men det kan hända.
Enligt Dagens Nyheter kan både tjänsten och sms:en vara olagliga. Man får ta betalt för en tjänst som egentligen är gratis, men det ska tydligt framgå vid köperbjudandet. När det gäller sms:en måste mottagaren godkänna dem.
– Reglerna är väldigt enkla. När det gäller direktannonsering via sms måste mottagaren först ha gett tillstånd till det. Det gäller för alla elektroniska massutskick, säger Mattias Grundström, förbundsjurist på branschorganisationen Swedma, till tidningen.