Harpest är en bakteriesjukdom som främst drabbar harar och gnagare. Sjukdomen kan även drabba människor och börjar ofta med symtom som feber, svullna lymfkörtlar och sår på huden eller i munnen.
I augusti förra året blev 26 invånare i Norrbotten smittade av harpest, men i år är det annorlunda. Hittills finns det bara ett rapporterat fall i Norrbotten sedan mars och ännu inga fall den här månaden.
– Ingen vet varför vissa år är harpestår, det är ett mysterium. Det varierar oerhört från år till år. Det är svårt att säga vad som är normalt. I Norrbotten har vi haft allt mellan enstaka och 400 fall på ett år, säger Jonas Hansson.
Under hela förra året blev 87 personer i Norrbotten smittade av sjukdomen och över 260 personer i hela Sverige. Enligt Jonas Hansson är det under sensommar och tidig höst som antalet smittade brukar stiga.
– Det borde kanske ha börjat komma fall vid det här laget om det blir ett riktigt harpestår, men vi får se, säger han.
Harpest kallas också tularemi och orsakas av bakterien francisella tularensis. Den orsakar en infektion i kroppen som ger olika symtom beroende på hur man har smittats. Det är vanligt att få symtom två till fem dagar efter smittotillfället, men ibland kan det dröja upp till två veckor.
– Viktigaste smittvägarna är via mygg och direktkontakt med sjuka djur. Det ska undvikas, säger Jonas Hansson.