Smittsam harpest sprider sig i länet

Fyra personer vårdas på Sunderby sjukhus för den både smittsamma och allvarliga sjukdomen harpest. Totalt har minst 15 fall av sjukdomen konstaterats i länet under bara de senaste dagarna.- Man blir väldigt sjuk och behöver snabbt få antibiotika, säger smittskyddsläkaren Anders Österlund.

Harar och andra gnagare kan bära på harpest. När en mygga som stuckit ett smittat djur sticker en människa så sprids sjukdomen.

Harar och andra gnagare kan bära på harpest. När en mygga som stuckit ett smittat djur sticker en människa så sprids sjukdomen.

Foto: Hasse Holmberg

PITEÅ2008-08-13 06:00
Sjukdomen harpest sprider sig som en löpeld i Norrbotten.
I slutet av förra veckan kom flera personer med klassiska harpestsymptom - hög feber, sår och svullna lymfkörtlar - in till Sunderby sjukhus.
Totalt har i dagsläget 15 misstänkta fall av harpest konstaterats i länet.
Personerna som smittats hittills bor uteslutande i Bodens kommun, särskilt i området kring Svartbjörsbyn.
- Harpest är en allvarlig och rätt så äcklig sjukdom. Om man blir smittad av en mygga får man ett öppet, myggbettsliknande sår på kroppen, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare på Sunderby sjukhus till PT.
De som drabbas behöver snabbt få antibiotika - i dagsläget vårdas fyra av de mest sjuka på Sunderby sjukhus, tre vuxna och ett barn.
- Misstänker man att man har drabbats ska man snabbt söka vård, sjukdomen är helt botbar, men man kan bli riktigt sjuk, säger Anders Österlund.
Smittar via myggen
Harpest smittas främst via mygg som först sticker en smittad gnagare, sedan en människa. Men det finns även andra smittvägar (läs mer i faktarutan intill) Sjukdomen smittar dock inte från människa till människa.
- Det är en ovanlig sjukdom, men även i fjol hade vi 23 fall i länet, främst i Boden-området. Antagligen finns det en population av smittade gnagare där, säger Österlund.
Förutom 2007, då 23 personer drabbades av harpest i Norrbotten och 2002 då 18 fall registrerades har det handlat om en handfull smittade under de senaste åren.
- Sjukdomen är svår att diagnostisera just eftersom den är så ovanlig. Det var en stor epidemi på 70-talet, men sedan såg man nästan inte ett enda fall förrän under mitten av 90-talet, säger Österlund som menar att 2008 säkerligen kommer att bli något av ett rekordår.
I fjol smittades totalt 174 svenskar av harpest, som är en anmälningspliktig sjukdom. Sjukdomen blossar ofta upp lagom till älgjakten.
Harpest
Harpest är en bakterieorsakad sjukdom som främst drabbar harar och andra gnagare. Via mygg och fästingar sprids sjukdomen sedan vidare till människor.
Människor kan också smittas genom att ta på ett smittat djur, andas in damm förorenat med sjuka djurs urin eller avföring och genom att dricka smittat vatten.
Den som drabbas av sjukdomen får hög feber (upp till 40-41 grader), huvudvärk och känner sig illamående.
Har man smittats via ett insektsbett uppstår även ett öppet sår och lymfkörteln intill såret blir svullen.
Utan behandling med antibiotika kan det ta veckor innan man blir frisk.
För att skydda sig mot harpest bör man ha täckande kläder och myggmedel.
Källa: Smittskyddsinstitutet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om