Oro för smitta på Strömbackaskolan

Strömbackaskolan håller öppet som vanligt trots att smittspridningen i samhället är mycket hög.

Elevkårens ordförande Saga Jonsson bekräftar att det finns en oro bland eleverna. "En del undrar varför vi ens får vara i skolan nu", säger hon.

Elevkårens ordförande Saga Jonsson bekräftar att det finns en oro bland eleverna. "En del undrar varför vi ens får vara i skolan nu", säger hon.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2021-05-25 19:00

Elever, föräldrar och lärare vid Strömbackaskolan känner oro över smittspridningen som inte klingar av, utan snarare ökar i samhället. "Hur är distansen i korridorer, klassrum och matsalar nu när det talas om att stänga områden som Gläntan och parkeringar", funderar en förälder. En annan uppmanar sitt barn att inte gå och äta i matsalen.

Elevkårens ordförande Saga Jonsson bekräftar att oron finns över hur det ser ut i skolan.

undefined
Elevkårens ordförande Saga Jonsson bekräftar att det finns en oro bland eleverna. "En del undrar varför vi ens får vara i skolan nu", säger hon.

– Oron var till exempel stor direkt efter påsk när skolan öppnades igen, säger hon och fortsätter:

– En del undrar varför vi ens får vara i skolan nu när smittan är värre än vid påsk.

Examen närmar sig och hon tycker att eleverna verkar förstå att firandet är inställt även om en del anser att vissa beslut känns motsägelsefulla.

– Vi får sitta 30 pers i ett klassrum och andas varandras luft och vi får vara tusen elever på skolan, men vi får inte vara på ett studentflak ute.

Även från lärarhåll finns en ständig oro, även om lärarna enligt Christer Lindström, Lärarförbundet, lärt sig acceptera situationen.

undefined
"Det finns en ständig oro även om lärarna lärt sig att acceptera situationen", säger Christer Lindström, Lärarförbundet.

– En del tycker det är väldigt otäckt men jag upplever inte att någon sjukskriver sig eller tar tjänstledigt. I förskolan, där det är omöjligt att hålla distans till barnen, fanns i början av pandemin personal som tog tjänstledigt utan lön.

Han upplever att skolledningen försökt göra det de kunnat genom regelbundna risk- och konsekvensanalyser mellan skyddsombud, fack och skolledning där situationen utvärderas.

Enligt gymnasiechef Britta Dahlén är huvudorsaken till att det inte är aktuellt med distansundervisning, trots det höga smittrycket i samhället, att den mesta smittspridningen sker i hemmet eller på fritiden.

undefined
"Det är inte här de smittas och det är en ganska drastisk åtgärd att ha distansstudier", säger Britta Dahlén, gymnasiechef på Strömbackaskolan.

– Vi hade en topp vecka 18 med ett tjugotal smittade men det har gått ner, i snitt har vi tio fall i veckan och de är väldigt spridda. Om vi får klustersmitta så blir det aktuellt med stängning. Just nu har vi en klass med nio elever som får gå på distans resten av veckan, ingen var bekräftat covidsmittad men rektorn ville stänga klassen. 

Men smittan i samhället är väl värre nu än när ni öppnade efter påsklovet?

– Smittskyddsläkaren är tydlig med att eleverna ska vara i skolan och det är inte här de smittas. Det är en ganska drastisk åtgärd att ha distansstudier och vi tycker att vi ska hålla ut de knappt tre veckor som är kvar men räknar dagarna tills terminen är slut, säger Britta Dahlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!