Få saker är så irriterande som att komma ut till sin bil och se att den blivit skadad – av någon annan.
– Ja, det känns orättvist, säger Johnny Holmgren, Vilhelmina, som fick se sin bil kraftigt demolerad.
Han och frun var på besök i Piteå över helgen. De fick rådet av hotellet de bodde på att ställa bilen på Coop-parkeringen och så blev det.
Polisen kom
På söndagen vid tiotiden, när paret skulle bege sig hemåt, upptäcktes skadan. Deras Citroën hade skador på sidan som var kraftigt intryckt.
Det blev ingen hemresa förrän tre timmar senare.
– Bilen gick inte att köra.
Johnny Holmgren ringde polisen. Eftersom de var ute på andra uppdrag tog det en dryg timme innan de kom och kunde dokumentera skadan. Som före detta anställd i försäkringsbranschen så visste Holmgren gången. Denna gång kom polisen, men sedan några år tillbaka åker inte polisen alltid till parkeringsskador utan det räcker med att den drabbade gör en polisanmälan.
– Polisen tog foton och skrev en rapport. Polisen sa att de fått signaler om att de förekommer sladdtävlingar och liknande på parkeringen vid Coop nattetid på helgerna och det är ju ganska troligt att några odågor varit ute och testat sin sladdförmåga mot min bil.
Sen var det dags för bärgare och för att ordna en hyrbil.
Dyrt
Kostnaden för reparationen kan bli betydande.
– Får vi inte ersättning från trafiksäkerhetsföreningen går självrisken på minst 5 000 kronor. Det är kännbart för oss som är pensionärer.
Beviljas ersättningen så hamnar självrisken på runt 2 200 kronor.
– Om den som kört på oss lämnat sina uppgifter och var försäkrad skulle det kostat den personen 1 000 kronor i självrisk för att vi skulle få vår bil reparerad.
Parkeringsskador
Nu finns det ingen motpart så paret Holmgren får betala allt själva. Dessutom tillkommer kostnad för hyrbil.
Antalet parkeringsskador ökar i Sverige och enligt en undersökning som Trygg-Hansa genomfört är det många som smiter från olycksplatsen. I en enkät uppger fyra av tio att de fått sin bil påkörd utan att den skyldige givit sig till känna.
Den obligatoriska trafikförsäkringen är ditt skydd om olyckan skulle vara framme. Ändå finns det omkring 60 000 fordon i Sverige som är oförsäkrade.
Förr, oklart för hur många år sedan, krävde Trafiksäkerhetsföreningen att polis skulle dokumentera skadan. Så är det inte längre. Nu är det bilverkstäderna som fotar och har ansvar för detta.