Enligt SMHI ska det bli 30 grader varmt i Piteå i morgon torsdag. Och på fredag hela 33 grader!
Långvarig värme innebär hälsorisker för oss människor och kan i värsta fall orsaka dödsfall bland äldre och sjuka.
– Vi kan lära oss mycket av exempelvis sydeuropéerna och helt enkelt ta det mycket lugnare och hålla oss i skuggan när det är som varmast, säger Susanne Fagerberg, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
Värme är en stor påfrestning för kroppen och särskilt känsliga är äldre, sjuka, gravida, och små barn Att ta det lugnt och dricka vatten, äta mycket grönsaker och frukt samt söka skugga är främsta sätten att undvika överhettning och vätskebrist. Äldre personer blir lättare uttorkade då de inte alltid kan dricka så bra själva eller inte känner sig törstiga.
Vid vätskebrist kan du känna dig yr och trött, få huvudvärk och känna dig torr i munnen. Drick genast, gärna vätskeersättning, och vila.
– Även djuren behöver extra omtanke. Ta till exempel med vatten till hunden under längre promenader, de kan vara ännu känsligare än människor för överhettning, säger Susanne Fagerberg.
Baksidorna med långvarig värme och torka blev mer uppenbara för svenskarna förra sommaren 2018. Klimatförändringarna kommer att innebära att heta och torra perioder blir vanligare även i vår del av världen.
– Många har kanske fortfarande inte förstått hur allvarligt det kan bli med värmeböljor. Det får konsekvenser för människor, djur, växtlighet, och grundvatten - vi måste lära oss ett annat beteende, säger Susanne.
Risken för åska och stora skogsbränder ökar också. Dra ur sladden under åskoväder för att undvika förstörda elektronikprylar och undvik att grilla och elda ute i naturen. SMHI bedömer risken för bränder i skog och mark som stor och det ökar under veckan med det allt varmare vädret.