Det säger Johan Carlstedt vid Kungliga ingenjörsakademien (IVA).
Nyligen medverkade han vid ett företagarseminarum i Piteå där han lyfte vikten av att också små och medelstora företag förstår vikten av att arbeta med smarta digitala lösningar. Ett företag som upptäckt det är Lundqvists trävaru AB i Öjebyn med Samuel Holmström som den 21 februari förra året tilldelades företaget IVA:s pris Smart industri.
Johan Carlstedt har arbetat med entreprenörskap i många år, allt från UF-företag till Connectprogrammet som stöttar tillväxtföretag. Han har varit verksam inom Svenskt Näringsliv. Sedan 2010 är han knuten till IVA där han leder ett arbete kring "Framtidens näringsliv".
– Det handlar om entreprenörskap, innovation, digitalisering och forskning, upplyste han.
Sedan 2016 leder han projektet Smart industri som är en del av Sveriges nyindustrialiseringsstrategi. På regeringens uppdrag driver och finansierar Tillväxtverket ett antal program för att stärka småföretagens omställningsförmåga och bidra till industrins förnyelse. Bland finansiärerna finns också Siemens, Scania, ABB och Teknikföretagen. Projektet ska pågå fram till och med 2021 och går i mål i Piteå där det kommer att arrangeras ett event med digitalisering som tema.
Under åren 2016-2019 har 1 500 personer deltagit i olika slags företagsforum och andra aktiviteter som genomförts i samarbete med lokala och regionala aktörer runt om i Sverige.
– Det som är spännande i Piteå är vad som sker med företagsetableringarna och Facebookhallarna i Luleå har blivit en enastående kraft. Men frågan är vad som händer runt etableringen och nu kommer också batterifabriken i Skellefteå, sade Carlstedt.
Han tog upp vikten av att företag kopplar upp sig mot universiteten.
– Vi har inte lyckats bland de små och medelstora företagen vad gäller innovationsteknik, sade han.
Jan Johansson är vd för Piteå kommuns koncernbolag Pikab. Han tog upp frågan om bristen på riskkapital.
– Det borde komma tidigare i processen när företag vill växa, sade han.
Carlstedt i det sammanhanget att det finns mycket inlåst kapital i Sverige.
Robert Bergman berättar att Region Norrbotten har gjort en enkät bland företag i Norrbotten hur de ställer sig till att gå in för digitala lösningar. 25 procent av de tillfrågade sade ja, men svaren gav också besked om att företagarna inte har kunskap om hur de ska hantera detta.
– Man ser en kraftig utveckling av den digitala tekniken, så nu går mycket av arbetet i Piteå ut på att se till att företagen får kunskap, säger Robert Bergman.