Smak av skog i årets honungsskörd

BIODLING. Trots den torra sommaren blir skörden normal för länets biodlare.- Det började bra men sedan torkade många av binas favoritblommor bort och de flitiga arbetsbina fick förlita sig till skogsbären, säger Ingemar Petzäll, Bergsviken, veteran i biodlarsammanhang.

Piteå2006-08-24 00:00
Vitklövern och mjölkörten är några av binas favoriter, men den varma sommaren gjorde att dessa arter torkade bort rätt snabbt. I stället har den mesta honungen kommit från skogsbären, blåbär och lingon, vilket ger en mörkare och mer aromrik honung.

- Jag tycker personligen att den är godare och mer smakrik än den ljusa honungen, säger Petzäll som varit biodlare i 35 år.

Normalskörd

Under de 20 år som Petzäll var sekreterare i biodlarnas länsförbund förde han statistik på honungsproduktionen i länet. Snittet blev 22-23 kilo för varje samhälle, vilket man kommer att kunna producera även i år.

Ett bisamhälle innehåller cirka 40 000 bin och som ersättning för den honung odlarna tar från kuporna får bina 16 kilo sockerlösning. Sockret är ett viktigt matförråd så att samhället klarar den stränga vintern.

- Öjebyn brukar få de bästa skördarna i Pitebygden, för där finns många trädgårdar och närheten till vegetationen runt älven, enligt Ingemar Petzäll.

Tolvmans friskola i Bergsviken kan stoltsera med en egen bikupa som de fått av Petzäll. Kupan är placerad i ett skogsparti nära skolan så att barnen kan se binas flitiga arbete.

Snälla skolbin

- Jag har valt ut mycket snälla bin som inte reagerar om man kommer nära, säger Petzäll och plockar upp ett bi från flustret med bara fingrarna.

Det är andra året som skolan bedriver biodling, och barnen får själva hjälpa till med slungning och framställning av honungen. Sedan gör man egna etiketter till burkarna, som har en strykande åtgång bland föräldrar och släktingar.

- När ska vi ta upp honungen? undrar Isak Lundberg, 6 år, när han nerhukad sitter och tittar på den livliga trafiken ut och in ur kupan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om