Det är de nya miljökraven som säger att tankstationer och mackar senast 30 juni 2022 måste ha fuktskyddade ledningar, skarvfria plaströr istället för metall under jord, och spillzoner med oljeavskiljare ska installeras där det inte finns. Det innebär kostnader i miljonklassen.
För bemannade bensinstationer med stor omsättning i städer och tärorter är det inget större bekymmer, en investering man helt enkelt får ta eller kanske rentav redan åtgärdat.
Så är det till exempel för OK Norrbotten som redan miljöanpassat på flera orter, bland annat i Älvsbyn och Arvidsjaur, och som kommer att fortsätta arbetet med mackarna i Roknäs, Öjebyn och Degeränget nu i sommar.
Men OK/Q8 har ett problem med att finansiera förändringarna vid de små automatstationerna.
– Vi har inte den omsättningen där, att det motiverar miljoninvesteringar, därför kommer vi att försöka söka bidrag när det gäller stationerna i Långträsk, Svensbyn och Rosvik till exempel, säger Staffan Magnusson, vd vid OK Norrbotten.
Magnusson berättar vidare att andra, små och obemannade stationer är beroende av insatser från övriga intressenter, de som äger tankar och ledningar under jord och där OK bara äger pumparna och levererar bränslet.
– Så är det till exempel vid Pite havsbad, SCA i Munksund och vid marinan i Norra hamn i Piteå, berättar Magnusson.
I Lillpite är situationen en annan. Där har inget bränslebolag velat engagera sig och driva byns mack, istället är det Ica Olofssons som äger och driver pumparna på gården vid butiken. Bilisten levererar bara bränslet.
– Och vi har väl inte hunnit fundera klart hur det ska bli, byn behöver macken och vi ska väl försöka att söka EU-stöd via jordbruksverket och länsstyrelsen för den här investeringen, utan bidrag blir det tungt, säger handlaren Johannes Olofsson.
Han konstaterar dock att man nyligen byggt om butiken med nya kylar och frysar, vilket gjort slut på det bidrag man tidigare fått.
– Så nu är det väl nåt år bort innan vi har möjlighet att söka nytt stöd, säger han.
Byn värdesätter dock macken så mycket att Lillpite ekonomisk förening redan bidrar till driften.
Roland Skoog, vd Skoogs Bränsle AB som har massor av små tankstationer i glesbygd och landsbygd, konstaterar dock att företaget knappt berörs alls.
– Vi har ju i stort sett alla tankar ovan jord, säger han.