Att företag får betala för att slänga sitt avfall på Bredviksbergets ÅVC är inte nytt. Precis som tidigare kommer det att kosta 450 kronor exklusive moms. Förändringen är att fakturorna skickas ut automatiskt. Tidigare har företagen fått ta kontakt med kundservice som registrerat besöken på rampen.
– Det har varit ett äldre betalsätt och vi har då tagit alla kunduppgifter och skickat en faktura. Syftet med att betala är att det kostar att drifta anläggningen och att göra av sig med avfallet. Därför måste alla bidra och privatpersoner betalar sin del via avfallstaxan förenklat menat avgiften för den bruna och gröna tunnan, säger anläggningschefen Tomas Gustavsson.
Inne på återvinningscentralen finns det nu uppsatt en sensor som scannar av alla inpasserade bilar. Systemet läser av om det är en lätt lastbil under 3,5 ton registrerad på ett företag, verksamhet eller en förening. Därefter så går det automatiskt i väg en faktura till verksamhetens registrerade adress. Uppgifterna hämtas från Transportstyrelsens fordonsregister och det är Svea bank som hanterar fakturorna månadsvis. De nya rutinerna gäller ej tyngre fordon som kör över vågen eller för privatpersoner.
– Företagen börjar ha alltmer ont om tid och de vill ha en snabbare lösning. Tekniken har ju öppnat nya möjligheter och det här systemet med faktureringen har många andra redan dragit igång med. Vi har varit på det här, men vi ville inte vara först då vi ville få information från andra kommuner och se eventuella barnsjukdomar.
Vad gäller om man kör en leasingbil som står på ett företag?
– Systemet är så pass intelligent att om du exempelvis har en Volvo V70 som firmabil så går det inte som en yrkesmässig bil och då skickas ingen faktura. Personbilar som leasas kommer inte träffas av det här utan det är pickuper, skåpbilar och lättare lastbilar. Alltså sådana bilar som snickare eller en rörmokare använder sig av, säger driftchefen Erik Lundberg.
Har ni upplevt ett problem med att företag inte betalar för sig?
– Vår övertygelse är att alla vill göra rätt för sig och bidra. Sedan kan det finnas vissa utmaningar med att vi har dubbla infarter och kör man på kvällar och helger så är det ingen personal här. Den här lösningen kommer bli betydligt bättre då det blir lika för alla, säger Tomas Gustavsson.