PT har tidigare berättat att en ordförandeberedning sätter dagordningen i viktiga samhällsbyggnadsfrågor utan någon insyn. Efter att Marika Risberg (C) begärt ut protokoll fick kommunsekreteraren sluta anteckna och C-ledamoten i samhällsbyggnadsnämnden ifrågasatte hur beredningen fungerar.
– När man pratar med tjänstemän som haft kontakt med ordförandeberedningen så är uppfattningen att ”det är där besluten fattas”, sade Marika Risberg till PT den 3 oktober.
Kommunstyrelsens ordförande Helena Stenberg (S), ordförande i beredningen, har svarat skriftligt på tolv frågor i en interpellation från Marika Risberg. Från talarstolen i kommunfullmäktige försvarade hon också beredningen som tar ställning i frågor som rör både kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden.
– Jag som är ordförande i kommunstyrelsen och Brith Fäldt som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden tar hjälp av den här beredningen för att se till att ärendena är väl förberedda för beslut i nästa instans. Jag tycker inte det är konstigt på något sätt, förklarade Helena Stenberg.
Marika Risberg klargjorde att hon har förståelse för att ärenden måste beredas.
– Det jag är emot är att ordförandeberedningen fattar beslut. Någonstans har vi problem eftersom man i en del av våra handlingar refererar till att beslut har fattats i ordförandeberedningen, eller att ordförandeberedningen har gett uppdrag.
Hon nämner bland annat ärendet om att bygga på jordbruksmark i Hortlax, Pite havsbads förfrågan om att bygga på nudiststranden och många fler ärenden där ordförandeberedningen har satt ned foten på ett eller annat sätt.
– Här sitter de styrande på alla poster i beredningarna. Om oppositionen skulle ha vice ordförandeposterna skulle vi få mer insyn, bättre beredningar och en större demokrati, säger Marika Risberg.
Brith Fäldt (V) dementerade att beredningen skulle vara beslutsfattande.
– Om det är någon som sagt att ordförandeberedningen har beslutat att det ska vara si eller så är det dåligt uttryckt, då har vi varit otydliga. Men det är klart att vi inte kan gå upp med dåliga ärenden då det saknas information.
Helena Stenberg medgav att insynen i viktiga samhällsbyggnadsfrågor skulle kunna bli bredare om plan- och tillväxtkommittén skulle bli ett vassare organ med fler sammankomster och fler ledamöter. Även där höll Brith Fäldt med.
– Jag tycker Marika har många poäng när hon säger att vi måste titta över det hela. Jag tycker också Helenas svar är välbalanserat. Det finns klara förbättringsområden här och det finns också tankar på hur det skulle se ut.