Sluta dutta – gör en gruppering istället

Sluta dutta med att placera en kruka här och en kruka där. Samla växterna i grupper och gör fantasifulla installationer istället.Effekten blir så mycket mer slående.

Ellinor Berggren visar hur stjälkarna på en blombukett ska skäras. "Och inga blad i vattnet, de bildar bakterier och täpper till porer".

Ellinor Berggren visar hur stjälkarna på en blombukett ska skäras. "Och inga blad i vattnet, de bildar bakterier och täpper till porer".

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-05-06 05:00

Vår, sol och blommor. Det är dags att börja låta fantasin flöda och sätta fingrarna i jorden. Än är det inte dags att sätta ut växterna, men planera går ju.

– Sök i hemmet efter allt möjligt skoj som sen kan användas i planteringarna, säger Ellinor Berggren, Piteå Handel & trädgård när det var inspirationskväll.

Gruppera

Tillsammans med Elisabeth Boström färdigställde de arrangemang efter arrangemang och väckte lusten hos de, mestadels kvinnor, som samlats för att få skaparlust.

I vår är det installationer som gäller. Att gruppera och blanda växter. Inte dutta och placera ut krukorna långt från varandra. Nä, ihop med dem och blanda kryddväxter och blommor.

– Genom att gruppera får man effekt, säger Elisabeth Boström och placerar flera små vaser på en bricka men någon enstaka blomma i istället för en vas med alla blommor för att få effekt.

Blanda friskt

Inget mera "en lobelia, en pelargon, en lobelia, en pelargon" och så vidare i balkonglådan. Blanda friskt är rådet, sallad med blommor och örter.

– Eller prova att sätta pelargonierna i ena änden och lobeliorna i den andra. Köp inte en blomma av varje sort utan tre till fem av varje så blir det harmoni, det blir det när man grupperar, säger Elisabeth.

Likaså kan man variera sig och lägga pelargonerna i en vid korg eller skål. De kommer att sträva uppåt. Denna kväll läggs dom på ett rostigt fat bredvid ett fågelbad där även lavendel och penséer ryms.

– Gamla brickor är bra, och de gör inget om de glömts ute och blivit rostiga, säger Elisabet Boström.

Sakletning

De båda uppmanar till lite sakletning, på gården där mycket har blåst ner i stormarna och i skogen, överallt i hemmet då de menar att det finns så mycket häftigt att dekorera med.

– Gå ut i skogen och leta med "materialögon", det är där allt ballt finns som sen kan användas som dekoration, säger Ellinor och tipsar om att ta hem en rotvälta, spola den ren och sen måla den för att få ett läckert blickfång.

Eller bara en vacker pinne som sticks ner i en kruka kan bli pricken över i. Det blir så mycket mer med lite tilltugg.

Orange

Orange är sommarens färg liksom smutsiga pasteller.

– Var inte rädda för att vara annorlunda och sticka ut. Gör en snackis på gatan, uppmanar Elisabeth.

Och det inte blir bra så gör det inget, ur varje dålig idé finns alltid något att ta med sig till ett annat arrangemang.

I år är ampeln het igen. Helst ska de byggas på höjden om man vill vara riktigt inne.

Viktigast av allt är att mata sina växter med gödning och vatten. De båda kan inte nog poängtera detta.

– Hela sommaren behöver blommorna näring kontinuerligt. Mossa som använts i juldekorationerna går bra även nu, fukta upp den lite så blir den fin igen. Mossa som täcke på jorden behåller fukten.

Och till sist, ett tips:

Ta ut krukväxterna som står inne. De mår bra att få vara ute på sommaren och "ladda" upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om