Allt fler svenskar - till övervägande delen barn - drabbas av tarmparasiten springmask. En parasitolog vid Uppsala universitet har dragit slutsatsen att risken är stor att 2015 blir ett nytt rekordår för springmaskens utbredning enligt TT.
Att parasiten nu är vanlig visar om inte annat de tomma hyllorna med receptfri medicin. Den går inte heller att få tag på eftersom den är restnoterad hos tillverkaren.
– Sista månaden har det varit en stor efterfrågan. Vi får hänvisa kunderna till en läkare så att de kan få medicinen på recept, säger Ingela Carlsson.
Hela världen
Parasiten förekommer över hela världen och är vanlig i Sverige. Den är ofarlig men kan upplevas som äcklig.
– Ofta skyller man på förskolan, men jag tror boven är mer inom familjen, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare, vid Norrbottens läns landsting.
Då masken inte är anmälningspliktig så har smittskyddsenheten vid Norrbottens läns landstings inte kännedom om ovanligt många har drabbats i vår.
– Problemet med masken har funnits i alla tider.
Klåda
Klådan vid ändtarmen gör att den är besvärande. Det är honorna som lägger äggen.
– Kliar man sig så kan ägg fastna under naglarna och nästa gång man äter en macka så hamnar de i tarmen, säger Österlund.
Äggen kan lossna och hamna i lakanen och på natten när man sover kan de hamna i munnen för vidare transport ner i tarmen. Förutom att spridas via sängkläderna kan parasiten också spridas via luften och den fastnar lätt på dammkorn, till exempel när man tar av sig underkläderna.
– Om man har problem tycker jag att hela familjen ska behandlas. Helst ska man åka på semester och behandla sig även där för sen när man kommer hem har maskarna dött.
För att undvika spridning är hygien viktigt. Tvätta händerna noga efter toalettbesök och före måltider. Ha kortklippta naglar och byt underkläder dagligen.
Botemedlet består av tabletter eller dryck. Det dödar maskarna och larverna men inte äggen. Därför måste behandlingen upprepas efter två veckor.