Piteåfiskare kritisk till nollupptag av siklöja

SLU vill sätta stopp för fisket av siklöja. Yrkesfiskaren Magnus Persson ifrågasätter förslaget. "Det är befängt och stämmer inte överens med verkligheten", säger han.

Magnus Persson, en av ägarna av Perssons löjrom,  är kritisk till SLU:s förslag om att ingen siklöja ska få fiskas upp från Bottenviken i höst. (Arkivbild)

Magnus Persson, en av ägarna av Perssons löjrom, är kritisk till SLU:s förslag om att ingen siklöja ska få fiskas upp från Bottenviken i höst. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Piteå2021-07-12 18:00

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, föreslår att ingen siklöja ska få tas upp från Bottenviken i höst. Nu väntar en dialog med Havs- och vattenmyndigheten som ska fastställa fiskekvoten för hösten efter att de har tagit ställning till förslaget. Enligt SLU har siklöjan i Bottenviken minskat de senaste åren. Magnus Persson menar att deras data inte stämmer överens med hur det ser ut i verkligheten.

undefined
Magnus Persson, en av ägarna av Perssons löjrom, är kritisk till SLU:s förslag om att ingen siklöja ska få fiskas upp från Bottenviken i höst. (Arkivbild)

– Fiskebeståndet ser helt normalt ut. Vår familj har trådat löja i över femtio år och det finns ingenting som tyder på att det har skett någon stor förändring sedan dess. Löjan är en kortlivad art och beståndet varierar naturligt från år till år. Vi fiskare lever av naturen och upplever den med egna ögon varje dag, säger han och tillägger:

– Forskarna sitter på ett havsfiskekontor i Lysekil med en datamodell till skillnad från vi som befinner oss på plats. Det speglar inte verkligheten.

Magnus Persson berättar att fjolårets fiske gav goda resultat och att året innan dess var bästa säsongen någonsin. Trots det fanns det en nollvision för fiske av siklöja även då. 

– Det är helt befängt, vi fiskare drabbas i onödan. Vi har haft samverkan med SLU och Havs- och vattenmyndigheten i snart 25 år. Det fungerade bra till en början, men det har totalt havererat på grund av de nya datamodellerna som infördes 2016. 

– Samma forskare som vill införa nollvision för siklöja rekommenderar samtidigt en höjning med industrifisket i Bottenhavet med 80 procent, vilket innebär omkring femtio tusen ton mer fisk per år. Det känns motsägelsefullt. 

undefined
SLU föreslår ett nollupptag av siklöja från Bottenviken i höst. (Arkivbild)

Fiskare har tagit till åtgärder för att bibehålla beståndet av siklöja, säger Magnus Persson, och förklarar att det har gett motsatt effekt från SLU:s sida. 

– Vi har tagit ansvar för fisket i många år genom att minska antalet dagar som vi fiskar på. Utöver det har vi använt oss av selektionsfiske, där de små löjorna simmar rakt ut genom ett selektionsgaller. Det uppmärksammas inte på rätt sätt. Våra åtgärder gör snarare att de tror att beståndet har minskat, tolkat utifrån att vi har fått upp mindre fisk. 

undefined
Siklöjans rom, "löjrom", är en populär delikatess. (Arkivbild)

Vad tror du det innebär för fiskenäringen i Piteå om SLU:s råd fastställs?

– Vi tror och hoppas på att Havs- och vattenmyndigheten gör en klokare bedömning än SLU. För alla som lever på fiske är det nog avgörande och löjrom är dessutom en av Europas mest fantastiska produkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!