Nystedt avfärdar varningen om sorkfeber

Sveriges lantbruksuniversitet varnar de för en större spridning av sorkfeber. I Norrbotten har dock endast fem fall rapporterats sedan i september. "Det imponerar inte på mig", säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Anders Nystedt är inte orolig för någon större spridning av sorkfeber i Norrbotten.

Anders Nystedt är inte orolig för någon större spridning av sorkfeber i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Piteå2021-11-22 15:39

Inte sedan 2006 har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, sett så mycket sork i Västerbotten. De varnar nu för större utbrott.

– Populationen är extremt hög i år. Vi gick därför för två veckor sedan ut med en varning till Folkhälsomyndigheten, främst gällande Västerbotten, eftersom vi ser en risk för utbrott av sorkfeber, säger Frauke Ecke, universitetslektor vid SLU i Umeå.

Sorkfeber finns nästan enbart norr om Dalälven, i Dalsland och i Värmland. I Norrbotten har man inte samma oro.

– Det är några sorkfeberfall, men det är inte så att jag har fått känslan att "oj, nu är det något på gång". Det känns som ett mellanår. Vi har haft något år när vi har haft 500 fall och det finns inte i närheten att vi ska hamna där i år, säger Anders Nystedt.

undefined
Sorkpopulationen är extremt hög i år, enligt SLU. (Arkivbild)

Sedan september har endast fem fall rapporterats. Ett vanligt år rapporteras ungefär 20 fall, hävdar Nystedt.

– De flesta fallen brukar vara på våren. När man städar ut vedbodar och krattar tomten. Sedan brukar det komma en liten skjuts efter älgjakten. Men nu när snön har börjat falla brukar det vara sällsynt med sorkfeber, säger han.

Västerbottens värsta utbrott av sorkfeber skedde vid årsskiftet 2006/2007.

Det tar oftast en–tre veckor från att du har smittats tills du blir sjuk. De allra flesta blir friska efter ett par veckor.

Vanliga symtom är hög feber, muskelvärk, huvudvärk, ont i magen och i ryggen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!