Slopad fastighetsskatt ger marginell effekt

Regeringens förslag att förlänga slopandet av fastighetsavgiften från fem till 15 år för nyproducerade hus får enbart marginell effekt på byggandet. Det säger småhusfabrikanten Håkan Björkman i Altersbruk och bostadsföretaget Pitebos vd Carl-Johan Åhlund.Bygger fler husSpelar mindre roll

Villa Varm utökar sin husproduktion men företagets ägare Håkan Björkman tror att regeringens förlängning av slopad fastighetsavgift enbart kommer att ge marginell effekt.

Villa Varm utökar sin husproduktion men företagets ägare Håkan Björkman tror att regeringens förlängning av slopad fastighetsavgift enbart kommer att ge marginell effekt.

Foto: Villa Varm

PITEÅ2012-04-17 06:00

Pitebo med 4000 lägenheter i beståndet betalar 4,3 miljoner kronor i fastighetsavgift per år. Företaget gynnas av den nuvarande femårsregeln med slopad avgift och rabatt därefter, där ett exempel är nybygget i kvarteret Höken.

- Vi betalar 90 000 kronor per år i fastighetsavgift. Utan rabatt hade det blivit det dubbla, säger Pitebos vd Carl-Johan Åhlund, som betraktar slopandet och rabatten på fastighetsavgiften som "grädde på moset".

- Jag vill inte förringa det, men slopad fastighetsavgift är inte avgörande om vi bygger eller inte. Det som avgör är kostnaderna, vilken hyressättning det blir vid en nybyggnation, och behovet av bostäder, säger Pitebos Vd.

FAKTA Fastighetsavgift

Fastighetsavgiften infördes 2008 och ersatte den tidigare fastighetsskatten. Gäller för småhus och flerfamiljhus.

2012 är den maximala avgiften:

för småhus 6 825 kr/år (beräknas på 0,75 procent av taxeringsvärdet)

för lägenheter 1365 kronor per lgh/år (beräknas på 0,40 procent av husets taxeringsvärde)

2010 fick staten in 14,5 miljarder i fastighetsavgifter, pengar som fördelas till kommunerna.

Den beräknade kostnaden för reformen i vårbudgeten: 2019 intäktsminskning med 60 Mkr. Från 2028, då effekterna av 15-års-regeln slår igenom, minskar inkomsterna från fastighetsavgiften med en miljard kronor per år.

Källa: Skatteverket och regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om