Slår ifrån sig kritiken: "Bra möjlighet att förtäta"

Att använda grönytan längs Södergatan till villor har aldrig varit på tal. Det hävdar Hanna Westerlund, fysisk planerare vid Piteå kommun. "Här ser kommunen en bra möjlighet att förtäta", säger hon.

Hanna Westerlund konstaterar att "grönytan" till stor det består av grus.

Hanna Westerlund konstaterar att "grönytan" till stor det består av grus.

Foto: Jens Ökvist/frilans

Piteå2022-06-03 19:00

Oavsett vad grannarna tycker så ser Piteå kommun en möjlighet att förtäta genom att bygga 16 nya bostäder. Att området skulle bli mindre attraktivt på grund av att det inte längre är ett renodlat villaområde avfärdar Hanna Westerlund.

– Vi har redan hyreshus i området i dag, i direkt närhet till den här tomten. På så sätt är det inget renodlat villaområde även om enfamiljshusen är i majoritet, säger hon och syftar på Pitebos flerbostadshus på grannfastigheten på Strömnäsgatan.

När det gäller carportlängan som hamnar nära granntomten konstaterar hon att grönytan är liten.

– I det här fallet gör vi en ny detaljplan och då kan vi pröva frågan om två meter. I sig är det inget konstigt i och med att vi pratar om en förtätning inom befintlig bostadsbebyggelse. För den här typen av exploatering vill vi pröva frågan om två meter. I många storstäder är det inte helt orimligt att man låter fastigheten gå i direkt tomtgräns heller, så det är inga konstigheter, säger Hanna Westerlund.

Hur viktigt anser ni att det är med grönytor i villaområden?

– Det är så klart viktigt och därför har vi valt att behålla skogsdungen upp mot Strömnäsgatan. Den vill vi ha kvar och därför planlägger vi den som naturskogsdunge för att bevara den.

Det är väl en viss skillnad på grönytor och en skogsdunge?

– Grönytor att rasta hunden på vet jag inte om jag ska uttala mig om. Ytan som inte är bebyggd har många gånger använts som upplagsyta också. Att göra något annat här har inte varit på tal utan här ser kommunen en bra möjlighet att förtäta.

Var det aldrig aktuellt med villatomter?

– Nej, det har inte varit på tal.

Att projektet eventuellt skulle bli ett nytt elevbygge är inget som Westerlund har hört.

– Vad jag förstår så kommer det inte att vara det, men det får du ta med Pitebo, säger hon.

Detaljplanen är på granskningsrunda till den 10 juni och sedan ser kommunen över de yttranden som har inkommit och besvarar dem.

– Innan den är antagen och har vunnit laga kraft händer det inget på byggsidan, säger Hanna Westerlund.

Efter granskningsrundan kan det bli revideringar eller så skickas den till politiken. Den hamnar hos politiken tidigast i höst.

– Då beslutar de om den ska antas eller inte. Sedan går den att överklaga, säger Hanna Westerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!