Allt längre tid mellan dödsfall och begravning

Tiden mellan dödsfall och begravning blir allt längre. I Piteå ligger snittiden på 24,5 dagar. Begravningsentreprenören Peter Gleerup får ofta säga till anhöriga att prioritera den döda före semestrar och inplanerade aktiviteter. "Släpp allt annat, nu ska vi ta hand om din mamma."

Peter Gleerup på Piteå begravningsbyrå får inte sällan påminna anhöriga att prioritera den som gått bort och lägga andra aktiviteter åt sidan.

Peter Gleerup på Piteå begravningsbyrå får inte sällan påminna anhöriga att prioritera den som gått bort och lägga andra aktiviteter åt sidan.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2024-04-26 05:20

Nya siffror visar att tiden från det att en människa dör till det att den begravs blir allt längre och närmar sig nu maxtiden på en månad. Sverige sticker ut ordentligt i sammanhanget och har blivit det land i världen där längst tid förflyter mellan död och begravning. 

2012 ändrades lagen och den längsta tillåtna tiden från dödsfall till begravning ändrades från två månader till en. Men lagen fick inte den effekt man hoppats på och idag är det många län i Sverige som nosar på den längsta tillåtna tiden.

undefined
Tiden mellan dödsfall och begravning blir allt längre och är snart uppe i den tillåtna maxtiden på en månad. (Arkivbild)

Peter Gleerup, begravningsentreprenör och ägare av Piteå begravningsbyrå, är bekant med siffrorna och tycker inte om utvecklingen. Han säger att från det att han tog över verksamheten 2018 har han fått lära sig att påminna anhöriga om att prioritera den döda.

– När det kommer till att bestämma tid för begravning börjar några att dribbla med kalendern. De förklarar att det inte går den dagen för då har de semester och en annan dag har de en jobbresa. Då jag blivit varm i kläderna på jobbet fick jag helt enkelt lära mig att vara tydlig med att påminna om att nu ska vi ta hand om mamma, släpp allt annat.

undefined
Nya siffror visar att tiden från det att en människa dör till det att den begravs blir allt längre och närmar sig nu maxtiden på en månad.

Peter Gleerup säger att en sådan uppmaning ofta får de anhöriga att stanna upp och tänka om.

– Jag tycker det är viktigt att den avlidna får komma till ro så fort som möjligt. Det är viktigt även för de anhöriga som då slipper att en begravning efter flera veckor river upp det jobbiga som ett dödsfall innebär.

undefined
I Piteå är snittiden från dödsfall till begravning 24,5 dagar. (Arkivbild)

Är det svårt att få tid för begravning i Piteå?

– Det skulle jag inte säga men jag vet att det är problem i andra delar av landet. Visst kan det någon enstaka gång vara fullt på de tider som finns men oftast är det annat som spelar in. Utöver att hitta en tid som passar alla som ska närvara så handlar det om att de anhöriga ska kontakta begravningsbyrån och det ska in en annons i tidningen. Här går det ofta en vecka. En akilleshäl är om det ska bjudas in till minnesstund och cateringfirman behöver tid att förbereda mat för 70 personer.

undefined
Peter Gleerup tycker det är viktigt att den avlidna får komma till ro så fort som möjligt.

Hur lyckades man på kortare tid förr?

– Jag vet faktiskt inte hur det funkade förr, men framför allt handlar det om att folk prioriterar annorlunda idag. Man vill inte avstå sin inplanerade semester och man vill göra vad man kan för att långväga gäster ska kunna närvara, säger Peter Gleerup.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!