Författaren Peter Sjölund bjöd besökarna i den fullsatta aulan på Framnäs folkhögskola på en resa i dna-släktforskningens tecken.
– Om du gör ett dna-test så kan du upptäckta väldigt häftiga saker om ditt ursprung. Du bär på en massa spår av din släkt och den kan vi hitta med hjälp av tekniken, säger han.
Peter Sjölund är en av pionjärerna inom svensk dna-släktforskning och han beskriver hur intresset för att "topsa sig" formligen exploderat.
– Intresset är gigantiskt. Just nu är det 100 000 i Sverige som har testat sig och det fördubblas varje år. I världen är ungefär 20 miljoner testade. Det fördubblas också varje år, säger Peter Sjölund som nu är på föreläsningsturné.
Många erfarna släktforskare gör testet för att faktagranska sitt släktträd, andra är nybörjare som fascineras av tekniken. Det finns också de som topsar sig för att försöka ta reda på vem deras pappa eller morfar är.
– Jag har hjälpt ett antal personer att hitta sin pappa. Det är bland de roligaste man kan göra.
Men Peter Sjölund berättar även om personer som gjort ett dna-test och inte mötts av jubel i sin omgivning när "pappan" gjort samma sak.
– Det är någon som har tappat sin pappa också. Då kan det bli jobbigt, men i några av de fallen har vi hittat pappan i efterhand och de har fått jättebra kontakt med sina nya halvsyskon.
Peter Sjölund har gett ut den populära boken "Släktforska med dna" och tillsammans med vetenskapsjournalisten Karin Bojs skrev han boken Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren.
– I den har vi bland annat lyckats kartlägga den samiska historien. Genom att titta på de samiska männens y-kromosomer kan vi se att de har exakt samma ursprung som alla andra i Skandinavien, det är bara det att de har hållit sig för sig själva och haft en egen kultur i 2000 år. Tornedalingarna har vi också tittat på, men där är det inte lika blandat ursprung. De kommer mest österifrån.
När det gäller just norrbottningar finns det ett annat kännetecken enligt Peter Sjölund – de får väldigt många matchningar.
– Har du anorna i Skåne kan du få träff på 1200–1300 släktingar. Har du rötterna här uppe hittar du 6000–8000 släktingar.
Anledningen?
– Det var en väldigt liten befolkning här och det var mycket kusingiften förr i världen.