Tanken på ett utbyte mellan Grans naturbruksgymnasium i Öjebyn och liknande skolor i andra länder kom upp för ungefär ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har lärare på skolan jobbat för att förverkliga den. Kursen med draghundar, som görs med elever från Sverige, Holland och Finland, är det första utbytet som görs och ses lite som ett test för att se hur samarbetet kommer att fungera. Kursen har pågått i fyra veckor och under onsdagen var det dags för deltagarnas examinering. Kelly Zwaneveld från Holland är en av dem.
– Det har varit en jättebra erfarenhet, säger hon.
Under förra veckan har eleverna varit ute på praktikplatser där de fått umgås med draghundar dagligen, allt för att lära sig så mycket som möjligt. Zwaneveld förklarar hennes praktik som en slags överlevnadsvecka.
– Vi fick sova i tält, och en annan dag sov vi i en övernattningsstuga. Det fanns inte något rinnande vatten så vi fick fixa det också.
Zwaneveld, som i vanliga fall jobbar på ett hundhem i Spanien, menar att kylan inte varit så farlig men hon och de andra studenterna fick ändå vara med om en kortare köldknäpp på -20 grader.
– Om vi hade varit ute en vecka i streck då hade det varit tufft.
Under examineringen bedöms eleverna i sitt sätt att hantera hundarna, men ska också visa att de kan visitera dem. De ska välja rätt typ av sele till rätt hund och kunna koppla fast dem på rätt sätt. Eftersom de inte känner hundarna på Svedjekojans huskyfarm är det inte så lätt.
Tomas Wikström har sina hundar på gården och är med och hjälper till under dagen.
– Jag är inte orolig, man får bara kolla en sista gång, säger han.
Eleverna delas slutligen upp på tre spann och ska turas om att köra en runda på 12 kilometer. Sofia Engström är lärare på Grans och lika lugn som Wikström.
– Jag vet att det kommer att gå bra. Det är både en examination och en rolig avslutning.
Hela hundslädsutbildningen är en del av ett EU-projekt där de medverkande länderna och skolorna ska erbjuda det som är speciellt för deras länder eller områden. Hundspann i Norrbotten var det därför ingen större tvekan kring. Elever från Grans kommer senare kunna åka till bland annat Holland för att få mer kunskap kring reptiler och några av jordbrukseleverna har redan varit i Finland för att lära sig mer om mjölkkor. Engström tror på utbytet.
– Det är ett jätteroligt projekt. Eleverna växer och kommer tillbaka med mer självförtroende.