- Vi ansvarar för cirka 11 500 belysningspunkter. På grund av skenande elpriser går vi back med cirka 1,1 miljoner kronor. Det håller naturligtvis inte i längden och vi gör nu allt för att få ner kostnaderna.
Släcker lampor
Ett sätt är att byta ut armatur mot mer energisnåla varianter, ett annat är att släcka viss belysning. För att inte tumma på trafiksäkerheten har man valt ut 114 belysningsstolpar på vägar där det parallellt går belyst gång/cykelväg. Nedsläckningen gäller dock inte belysningsstolpar i direkt anslutning till korsningar, övergångsställen eller vid busshållplatser.De sträcker det gäller är Norrstrandsvägen (mellan Noliagatan-Rödhakegatan), Kolugnsvägen (mellan Industrigatan-Västergatan), Hallgrens väg (mellan Furunäsvägen-Lövholmsvägen), Munksundsvägen (mellan Vaktstugevägen-Kritgatan) samt Kritgatan.
- Vi har försökt hitta sträckor där störningen blir så liten som möjligt. Vi räknar med att spara 25 000 kronor med den här åtgärden, säger Jan Jonsson.
Två PT-läsare har hört av sig till tidningen och uttryckt irritation över mörkläggningen?
Kan bli fler
- Jag kan förstå att allmänheten reagerar, men vi har inte så många alternativ. Ytterst handlar det om vad en kommun ska prioritera.Kan det bli aktuellt med ytterligare nedsläckning?
- Ja, det kan det. Men först ska vi utvärdera det här försöket med 114 belysningsstolpar om ett år, säger Jan Jonsson.
Jonsson konstaterar att total nedsläckning av gatubelysningen under ett par timmar nattetid är en annan möjlighet. Det skulle också gå att släcka varannan gatlykta. Men en bieffekt av sådana åtgärder är naturligtvis ökad otrygghet.
- I Skellefteå sänker man effekten i belysningen nattetid och det sparar enormt mycket pengar. Tyvärr saknar vi den tekniken i Piteå. Det är möjligt att Pite energi på några års sikt kan göra dessa förändringar, säger Jan Jonsson.