Psykiatripersonal varnar för livsfarlig vårdmiljö

Nästa vecka inleds flytten av den psykiatriska slutenvårdsavdelningen från Piteå sjukhus till rättspsyk i Öjebyn. Nu varnar personalen och facket för allvarliga risker för både patienter och personal.

Piteås slutenvårdspsykiatri ska flyttas till Öjebyn. Personalen oroas för allvarliga försämringar i patientsäkerheten och arbetsmiljön i och med minskad bemanning och längre avstånd till akuten vid suicidförsök. (Arkivbild)

Piteås slutenvårdspsykiatri ska flyttas till Öjebyn. Personalen oroas för allvarliga försämringar i patientsäkerheten och arbetsmiljön i och med minskad bemanning och längre avstånd till akuten vid suicidförsök. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2021-06-18 19:16

Katja Pettersson, skyddsombud och sjuksköterska på avdelningen, delar sina kollegors oro och varnar för allvarliga brister i patientsäkerheten när avdelningen flyttas.

– Jag är orolig för patienterna. Vi har många instabila patienter och de kommer till oss när de mår som sämst. Nu ska vi flytta långt från sjukhuset. Suicidförsök på vår avdelning är inte ovanliga. Vi har nu ett system där iva ska vara på plats hos oss inom fem minuter. Nu kanske vi får vänta 40-60 minuter på en ambulans. Det här innebär en risk för människors liv.

I samband med flytten ökas avståndet till akuten. Samtidigt drar man ner på personal inför sommaren. Antalet sjuksköterskor per dagsskift minskar från två till en, vilket innebär att den sköterska som arbetar blir ensamt medicinskt ansvarig på plats utan stöd från kollegor. Katja Pettersson berättar att situationen gjort att hälften av sjuksköterskorna på enheten sagt upp sig under det senaste året.

– Många har slutat på grund av det här. De vill inte bära ansvaret för att patienter riskerar att råka illa ut på grund av att de inte kan erbjuda den säkerhet som behövs. De vill inte att någon ska dö för att de förhindras att sköta sitt jobb.

– Det här är en speciell arbetsplats och det krävs mycket av dem som jobbar här. Det är inte helt lätt att hitta kompetent personal. Om de som specialiserat sig inom psykiatri i Norrbotten slutar och går till andra yrken, då kommer Norrbotten att må väldigt dåligt.

I samband med flytten har en konsekvens- och riskanalys gjorts av Regionen. Denna tar upp risken i samband med instabila och suicida patienter. Föreslagna åtgärder utgörs av utbildning i hjärt- och lungräddning, hjärtstartare samt tydliga rutiner. Högre tryck på akuten och ökat behov av ambulanstransporter pekas också ut som potentiella följder av flytten. Annah Näsvall, huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Piteå, säger att facket inte är överens med ledningen vad gäller risker i samband med flytten.

– De risker facket upptäckt är fler jämfört med de arbetsgivaren identifierat. Man upplever också att samverkan med arbetsgivaren fungerat dåligt i frågor gällande riskbedömning, säger hon.

Personalen och facket har motsatt sig det sätt på vilket flytten görs. Katja Pettersson upplever att de körts över av ledningen.

– Vi är inte med på att flytta så här fort, med så här dålig planering och med så här dåligt samarbete med arbetsgivaren. Vi har krävt en bättre planering med en rimligare tidsram, men arbetsgivaren har fattat det här beslutet ändå.

Flytten är menad att vara tillfällig och ska utvärderas i augusti, men från fackligt håll är man orolig för att arrangemanget ska bli permanent.

– Det här är ett framhastat beslut och arbetsgrupperna är väldigt oroliga. Avdelning 25 är mån om sin verksamhet vid sjukhuset. Det finns en oro för att det här ska bli en permanent lösning på situationen och det vill man inte, säger huvudskyddsombudet Annah Näsvall.

Inifrån avdelningen varnar Katja Pettersson för allvarliga konsekvenser för både patientsäkerheten och personalsituationen.

– Om vi har ett självmordsförsök och inte iva snabbt finns på plats så innebär det en livsfara för patienten. Fler kommer också att sluta bland personalen. För oss innebär den här flytten en stor risk. Som skyddsombud har jag haft svårt att sova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!