Vaccination mot mässling – så vet du om du har skydd

Två fall av mässling har konstaterats i länet. I ett av fallen har barn på Piteå sjukhus barnavdelning exponerats för smitta och satts i karantän. Sedan många år tillbaka vaccineras barn mot mässling, påssjuka och röda hund, men vissa kan sakna skydd mot sjukdomen.

1971 infördes allmän vaccination av barn mot mässling men vaccinationstäckningen var låg under första delen av 70-talet. (Arkivbild)

1971 infördes allmän vaccination av barn mot mässling men vaccinationstäckningen var låg under första delen av 70-talet. (Arkivbild)

Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT

Piteå2024-09-11 03:00

"Mässling (morbilli) är en mycket smittsam sjukdom som vanligtvis ger feber och utslag. Den kan ibland orsaka allvarliga sjukdomstillstånd och dödligheten kan vara hög hos spädbarn", skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. 

Före det att vaccination mot mässling infördes i Sverige 1971 gick sjukdomen i vågor med toppar vart tredje till femte år med tiotusentals insjuknade. Under de första åren på 70-talet var vaccinationstäckningen relativt låg och det var fortfarande många som fick mässling. 1982 infördes ett tvådosschema med kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccin). I det här fallet innebär tvådosschemat att en första dos ges till barn vid 18 månaders ålder och en andra dos ges i årskurs 1 till 2.

undefined
1971 infördes allmän vaccination av barn mot mässling men vaccinationstäckningen var låg under första delen av 70-talet. (Arkivbild)

Efter att två fall av mässling konstaterats i länet gick Region Norrbotten under måndagen ut med ett pressmeddelande där man skriver: "Exponerade personer bör vara uppmärksamma på symtom som feber, hosta, irritation i ögonen och utslag som börjar på huvudet och sprider sig över kroppen."

Personer födda i Sverige mellan 1960 och 1980 rekommenderas att se över sitt skydd. Hur det ska gå till kan ju vara lite knepigt då långt ifrån alla har kvar sina gamla vaccinationskort. Många vet inte heller om de haft sjukdomen.

På frågan om vem som har skydd mot mässling skriver Folkhälsomyndigheten att den som haft mässling har ett livslångt skydd mot sjukdomen och kan varken bli smittad eller smitta andra. På hemsidan finns också en tabell som visar att nästan alla personer födda före 1960 har haft mässling och att ingen erbjudits vaccin.

Bland personer födda mellan 1960‒1969 har också nästan alla haft sjukdomen och personer födda i slutet av 60-talet kan ha erbjudits vaccin i förskoleåldern.

undefined
Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus och kan leda till följdsjukdomar för den som drabbas. (Arkivbild)

Av personer födda mellan 1970 och 1974 har många haft mässling och en del har fått mässlingsvaccin i förskoleåldern. De flesta har vaccinerats med en dos MPR-vaccin i skolan.

Nästan alla som är födda mellan 1970 och 1975 har vaccinerats under sitt andra levnadsår. De flesta har även vaccinerats med en dos MPR-vaccin i skolan.

Av personer födda1981 har nästan alla fått två doser MPR-vaccin.

Den som säkert vill veta om just den är vaccinerad mot mässling kan få den informationen från den vårdgivare man tillhörde som barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!