SKTF slår ett slag för fackligt medlemskap

Vikten av att vara med i facket och det stora värdet av kollektivavtal. Det var två av de ämnen som diskuterades när SKTF på fredagen besökte Piteå för att träffa medlemmar och göra arbetsplatsbesök.

Eva Nordmark, SKTF:s förbundsordförande och Ida Lundmark, hemtjänstchef. Ida planerar att gå med i SKTF, som hon tycker verka jobba mycket med frågor som rör unga.

Eva Nordmark, SKTF:s förbundsordförande och Ida Lundmark, hemtjänstchef. Ida planerar att gå med i SKTF, som hon tycker verka jobba mycket med frågor som rör unga.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2010-03-20 06:00
Fackförbundet SKTF (före detta Sveriges kommunaltjänstemannaförbund) genomför under ett par veckor i mars arbetsplatsbesök över hela landet. På fredagen besökte de Piteå för att träffa medlemmar och för att besöka Öjagården. Öjagården som i höstas tilldelades Götapriset för bästa förnyelseprojekt.
- Kollektivavtalet är fackets viktigaste verktyg och värdet av det måste diskuteras mer, sade Eva Nordmark, SKTF:s förbundsordförande, under en lunchträff med medlemmar på Nolia city konferens.
Viktigt med kollektivavtal
Hon visade upp ett räkneexempel där en person som tjänar 21 000 kronor i månaden, har några sjukdagar, tjänstepension, försäkringar och en löneökning på några hundra kronor i månaden, kan uppvisa ett värde av kollektivavtalet på drygt 47 000 kronor på ett år.
- Gemene man vet inte att värdet av kollektivavtalet är så högt. Många tror att det rör sig om två till tre tusen kronor per år, sade Eva Nordmark.
Fler yngre medlemmar
Hon betonade vikten av att vara många och att ju fler medlemmar desto större möjlighet att få fram bra avtal. SKTF har i dagsläget 160 000 medlemmar. Antalet medlemmar har dock sjunkit de senaste åren men enligt Eva Nordmark har trenden nu vänt.
- Framför allt ser vi en ökning av yngre medlemmar. Vi jobbar mycket med frågor som rör de yngre och det är roligt att se att det ger resultat i form av nya medlemmar.
Strukturella löneskillnader
I den pågående avtalsrörelsen har SKTF valt att jobba hårt för att komma tillrätta med strukturella löneskillnader. Med det menas till exempel att en personalchef på kommunen ska tjäna lika mycket som en personalchef i den privata sektorn.
- Att det är sådana skillnader beror mycket på att SKTF verkar inom kvinnodominerade områden, sade Eva Nordmark.
Andra punkter som SKTF jobbar för är en allmän reallöneökning för medlemmarna och fler semesterdagar för de under 40 år.
Fakta om SKTF
SKTF hette förut Sveriges kommunaltjänstemannaförbund och organiserar anställda inom framför allt kommun, landsting och kyrka.
Förbundet har drygt 160 000 medlemmar
Förbundsordförande heter Eva Nordmark
SKTF:s förbundsmöte, som hålls en gång vartannat år, är det högsta beslutande organet, och väljer ordförande och förbundsstyrelse
Förbundet har cirka 15 000 förtroendevalda och 250 anställda
SKTF Media ger ut tidningen, Social Qrage och Chefen i fokus
SKTF är ett av medlemsförbunden i TCO
Källa: SKTF:s hemsida
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om