Skribenten tog upp kampen mot ryska troll på nätet

I sin roll som reporter är Simon Olofsson van att inte ta ställning. Men när Ryssland invandrade Ukraina kände han att det inte var möjligt. Under ett års tid har skribenten kämpat mot rysk propaganda samtidigt som han skickat förnödenheter till krigets offer.

Simon Olofsson informerar om Ukrainakriget på Facebook och för en kamp mot rysk propaganda på nätet. Tillsammans med andra engagerade har han också skänkt pengar och förnödenheter till krigets offer. "Nu är jag tillbaka från min senaste avstängning på en månad", säger han.

Simon Olofsson informerar om Ukrainakriget på Facebook och för en kamp mot rysk propaganda på nätet. Tillsammans med andra engagerade har han också skänkt pengar och förnödenheter till krigets offer. "Nu är jag tillbaka från min senaste avstängning på en månad", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2023-02-24 14:00

Som frilansande skribent och reporter följer Simon Olofsson, från Norrfjärden, med i nyhetsflödet och när Ryssland invaderade Ukraina för ett år sedan satt han som många andra klistrad framför liverapporteringarna.

– Jag följde utvecklingen slaviskt som den nyhetsknarkare jag är. Jag blev otroligt illa berörd. Det är ett fruktansvärt orättfärdigt krig mot ett suveränt land och en oskyldig befolkning. Jag ställde mig frågan, vad kan jag göra?

Eftersom Simon Olofsson arbetar med att skriva bestämde han sig för att sammanfatta händelseutvecklingen på sina sociala medier.

– Jag hade en inaktiv Facebook som jag inte använt på flera år. Jag gjorde om den till informationssida med rädsla för att alla mina vänner skulle ledsna och ta bort mig som vän. Men det blev tvärtom. Det var jättemånga som ville läsa om det här. 

undefined
Simon Olofsson följde nyhetsrapporteringen runt Ukrainakriget dygnet runt i början. "Jag sov knappt något"

Simon Olofsson berättar att han följde rapporteringen dygnet runt i början.

– Jag sov knappt något. Jag följde alla nyhetsmedier samtidigt som jag byggde upp ett nätverk på Twitter och Telegram där jag kunde följa live vad som hände. 

På Telegram, som är en populär kommunikationsplattform i både Ukraina och Ryssland, gick Simon Olofsson igenom ocensurerade filmer. Vissa delade han för att visa krigets hemskheter, andra var så vidriga att de aldrig skulle visas.

– Ryssland har gjort sig skyldig till utbredd tortyr, både av krigsfångar och den ukrainska civilbefolkningen. Det handlar om våldtäkter mot kvinnor och barn. Jag har sett filmer hur civila avrättas och hur Ryssland kastrerar och våldtar soldater. Att människor lider i krig vet alla om, men det finns grader i helvetet. Finns det något som är ondska, så är det sättet som Ryssland för krig på.

undefined
Simon Olofsson brukar köpa kläder och andra varor från Nafo där intäkterna går direkt till Ukraina.

Simon Olofsson kände snabbt att han ville göra mer än att bara informera. Tillsammans med sina följare började han samla in pengar till flera olika initiativ för Ukraina.

– Vi har köpt mat, hygienartiklar, vinterkläder och medicin till civilbefolkningen. Vi har skickat sårförband till soldater. Vi gjorde en insamling för akut p-piller för ukrainska kvinnor som har blivit våldtagna av ryska soldater.

Tidigt i kriget kom Simon Olofsson i kontakt med en sammanslutning av privatpersoner på internet som jobbade aktivt med att samla in pengar till den ukrainska militären. De kallar sig NAFO, The North Atlantic Fellas Organization, som anspelar på NATO.

– NAFO växte väldigt snabbt från några hundra konton till cirka hundra tusen. Utöver att skänka pengar så jävlas man med ryska propagandister med humor och satirbilder. Vi har konfronterat ambassader, politiker och trollkonton. Det har blivit en internetsensation som samlat in miljontals dollar och uppmärksammats i många medier.

undefined
Simon Olofsson är engagerad i organisationen NAFO som representeras av en Shiba Inu hund. Gruppen samlar in pengar och kämpar mot rysk desinformation. Ofta med så kallades memes – ett internetfenomen bestående av en bild med en text.

Simon Olofssons syrliga inlägg och ibland grafiska bilder har gjort att han stängts av flera gånger från Facebook och Twitter.

– Nu är jag tillbaka från min senaste avstängning på en månad. Jag delade en karikatyrbild på en rysk general med en kuk som huvud och Facebook stängde av mig för att jag visat naket material. Jag borde kanske ha sett det komma, men jag var lite sur när jag lade upp den.

Du tar tydlig ställning mot Ryssland – har du sett något behov av att kritisera Ukraina?

– Vi vet att det har förekommit övertramp även från ukrainsk sida, exempelvis i hanteringen av ryska krigsfångar. Tyvärr händer det i alla krig att stridande parter gör det och Ukraina ska kritiseras om de förtjänar det. Däremot är det en droppe i havet jämfört med de ryska krigsbrotten. Man ska inte glömma att Ukraina försvarar sitt land och Ryssland anfaller det.

Samtidigt är Simon Olofsson tydlig med att hans opinionsbildning och aktivism inte är helt förenlig med yrkesrollen.

– I journalistiska termer är det inte helt oproblematiskt och hade jag jobbat på exempelvis public service hade jag förmodligen inte kunnat jobba kvar som reporter. Jag tar en extremt tydlig sida, men samtidigt finns ingen opartiskhet i det här kriget. Antingen stöttar man en demokratisk vald regering och en oskyldig befolkning. Eller så stödjer man ett folkmord.

Simon Olofsson, som bland annat frilansar som reporter och krönikör på Piteå-Tidningen, har gjort tydligt att han inte bevakar Ukraina på nyhetsplats.

– Som reporter förväntas man vara opartisk och jag är inte opartisk i den här frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!